Hälge får eget museum

Serieälgen Hälge får ett alldeles eget museum som öppnar till hösten i Hälsingland.

Sundsvalls Tidning berättar i sin pappersupplaga att Hälge flyttar in på museum i Alfta. Det kommer att ligga på vid besökscentrum och hälsingegården Ol-Anders, där man just nu bygger skogsscenografier.

Lars Mortimer (1946-2014) tecknade den första seriestrippen med Hälge 1988. Först ut att publicera den var Svensk Jakt men som mest fanns den i ett 30-tal dagstidningar i Sverige.

– Det var Hälge som blev lyftet i Lars karriär, säger hustrun Ulla Mortimer, till Sundsvalls Tidning.

7 000 seriestrippar

På museet kommer ett rum att inredas bland annat med skulpturer av Hälge och de andra figurerna i serien. De blir i massivt trä och tillverkas med motorsåg av Stefan Karlsson.

– Det är jätteroligt att Hälge nu får ett museum. Det är verkligen en jättefin lösning, säger Ulla Mortimer till Sundsvalls Tidning.

Lars Mortimer tecknade totalt 7 000 seriestrippar med Hälge.

AKTUELLT

Nu är tid för att stärka banden med jakthunden

Det är så här års man kan stärka banden med hunden, så att man slipper stå och klia sig i huvudet och fundera på varför den hellre jagar fyra socknar bort än på marken där man själv befinner sig, skriver Mikael Moilanen i den här krönikan.

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Annonser