Hälge får eget museum

Serieälgen Hälge får ett alldeles eget museum som öppnar till hösten i Hälsingland.

Sundsvalls Tidning berättar i sin pappersupplaga att Hälge flyttar in på museum i Alfta. Det kommer att ligga på vid besökscentrum och hälsingegården Ol-Anders, där man just nu bygger skogsscenografier.

Lars Mortimer (1946-2014) tecknade den första seriestrippen med Hälge 1988. Först ut att publicera den var Svensk Jakt men som mest fanns den i ett 30-tal dagstidningar i Sverige.

– Det var Hälge som blev lyftet i Lars karriär, säger hustrun Ulla Mortimer, till Sundsvalls Tidning.

7 000 seriestrippar

På museet kommer ett rum att inredas bland annat med skulpturer av Hälge och de andra figurerna i serien. De blir i massivt trä och tillverkas med motorsåg av Stefan Karlsson.

– Det är jätteroligt att Hälge nu får ett museum. Det är verkligen en jättefin lösning, säger Ulla Mortimer till Sundsvalls Tidning.

Lars Mortimer tecknade totalt 7 000 seriestrippar med Hälge.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Så blir björnjakten 2019 – alla länen

21 augusti är datumet landets björnjägare väntar på. Den stora snackisen i år är den delade jaktstarten i Västerbotten där elva björnar får fällas från 21 augusti och tio lämnas till älgpremiären den 2 september.

SVA vill ha hjälp att kartlägga nya fågelvirus

SVA vill ha allmänhetens hjälp att hålla koll på om Sverige nås av fågelvirus som även kan smitta andra människor och djur och som inte funnits här tidigare. Allmänheten uppmanas rapportera döda fåglar som påträffas.
ANNONS ▼

Annonser