Annons
Hälga överlevde 30 meters fall – och jagar igen | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
2 år sedan älgjakt
Jämthundstiken Hälga, Jaktlågans Bonnaier som hon heter i stamboken, störtade ut för den här klippavsatsen. Men hon överlevde och jagar för fullt igen. Nere till höger älgen som fälldes för Hälga idag, ett år efter olyckan. Foto: Privat
Hälga överlevde 30 meters fall - och jagar igen
För ganska precis ett år sedan störtade jämthundstiken Hälga 30 meter från ett stup i Västerbotten och landade på en klippavsats. Mot alla odds överlevde hon och jagar åter för fullt.
– Jag trodde aldrig att hon skulle börja jaga igen. Mer tur kan man inte ha, säger husse Jörgen Croona, yrkesjägare från Eskilstuna. Det var måndagen den 10 september 2018 som den otäcka olyckan inträffade i Fredrika i Åsele kommun i Västerbotten. Jörgen var på älgjakt med Nordanås jaktlag. – Hälga spårade någonting och plötsligt fick jag indikationen på pejlen, att hon hade ståndskall. När jag kom till platsen var det ett 100 meter högt, lodrätt stup. Jag var övertygad om hon var död, berättar Jörgen. Han såg inte hunden men en passkytt stod 500 meter bort. Jörgen lotsade in honom mot klippväggen och han tog sig upp så att det var cirka 25 meter kvar till avsatsen där Hälga låg. – Jaktlaget ställde verkligen upp – de hämtade drönare och klätterutrustning.

Räddad av tallgren?

I det läget utgick Jörgen ifrån att hunden var död, men det visade sig vara fel. När han tog tog sig runt det branta området och kunde närma sig klipphyllan hörde han Hälga gnälla och förstod att hon överlevt det brutala fallet. – Hon hade landat på en klippavsats 30 meter från toppen. Efter 15-18 meters fall träffade hon en tall och slog av en gren som var sex centimeter tjock, berättar Jörgen. Han spände fast Hälga i bältet och tillsammans hasade de sig ned för branten. Hos veterinären i Vännäs konstaterade man att hon sträckt sig i hasleden i höger bakben samt fått en sättning i ryggen. – Jag fick hålla henne i koppel i fyra veckor, men sedan släppte jag henne. Hon skällde älg i fyra timmar vid första släppet, berättar Jörgen. Sedan olyckan har det skjutits fyra älgar för Hälga, senast på lördagen i Fredrika där Jörgen och Hälga är tillbaka för årets jakt. Att jämthundstiken överlevde fallet är mirakulöst. – Hade hon fallit tio meter åt höger eller vänster hade hon varit död. I år slipper vi att gå i området med det berget, säger Jörgen.
Mikael Moilanen mikael.moilanen 070 – 744 18 21
 

Jörgen Croona och Hälga.

 

En bild till på stupet.

 

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!