Gustaf fick skjuta för plottarna Rambo och Plotta

Gustaf Halvarsson fick på torsdagsmorgonen skjuta sitt livs första björn. Den kom för Jimpa Lindbergs och makarna Spånbergs plottar Rambo och Plotta.

Från vänster: Jimpa Lindberg och Rambo, Gustaf Halvarsson samt Jalle Spånberg och Plotta. Foto: Privat

– Vi jagar väster om Idre på en plats där det är väldigt mycket blåbär. Vi spårade med Jimpa Lindbers plott Rambo och han hittade ett spår, berättar Gustaf Halvarsson, 25-årige idrepojk som numera bor i Leksand.

Rambo gjorde en runda och bar sedan i väg 600 meter bort. Hundförarna anade vad som var på gång och släppte Rambos kullsyskon Plotta, som ägs av Ellinor och Jalle Spånberg.

Tio meters avstånd

– Nästan samtidigt som vi släppte Plotta blev det upptag för Rambo. Plotta var snart ikapp drevet och björnen kom ut på en väg där Jalle Spånberg stod och sköt ett skott, berättar Gustaf.

Efter ytterligare någon bukt kom björnen rakt på Gustaf på vägen och han kunde fälla den på tio meters avstånd.

– Det är en fjoling och vi tippar att den väger 40 kilo. Jag har varit nära några gånger tidigare att få skjuta björn, det här blev den första, säger Gustaf.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Hedin: ”Skönt att det blir åtal”

Åtalet mot Karl Hedin bygger på en lång rad indicier. Det är främst avlyssnade telefonsamtal som åklagare Lars Magnusson menar bevisar att Karl Hedin inte varit främmande för att skjuta varg, och att han jagade varg illegalt den 26 oktober 2018. "Skönt", säger Karl Hedin om åtalet.

Senaste vargnytt: Stora problem med varg på flera håll i landet

Vargen fortsätter skapa stora problem och merarbete för djurägare runt om i landet. I södra landsändan pågår skyddsjakt i tre län på fårdräpande vargar, och i Gävleborg strider ortsbor i Lingbo för att få skyddsjakt på närgångna vargar som bland annat dödat får och lamadjur.

Rektor Eva-Lena sköt stortjur

Eva-Lena Årmyr och hennes älgjakt har blivit en snackis bland eleverna på skolan där hon är rektor. Under älgjakten fällde Eva-Lena en riktigt fin älgtjur.
ANNONS ▼