Annons
Gråhundsägaren berättar - "trodde hunden blev sparkad av älg" - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
3 år sedan älgjakt
R-F Fighter hittades livlös av ägaren Kjetil som trodde hon sparkats ihjäl av en älg. Foto: Privat.
Gråhundsägaren berättar - "trodde hunden blev sparkad av älg"
Det var den 27 oktober som norrmannen Kjetil Rees gråhundstik R-F Fight dödades av varg på jaktmarken Skån V nordost om Hennan. Kjetil förstod inte att var varg förrän en veterinär ett par dagar senare fick se bilder på hunden.
R-F Fight var en gråhundstik som gått från klarhet till klarhet. De två sista jaktproven som Kjetil gick med henne i januari i vintras landade på 94 och 94,5 poäng. Hon hade två cert på utställning och Kjetil planerade en kull på henne vid hennes nästa löp. – Vi jagade på marken i fjol och då sköt vi sex älgar. Jag kom upp till jaktmarken en dag efter mina kompisar och släppte R-F direkt på söndagsmorgonen. Tiken tog upp älg direkt men det gick bakåt och ur marken. Fem kilometer bort gick älgen i älven och hunden bröt. Bara några hundra meter tillbaka i bakspåret tog hon upp på nytt, men även denna älg simmade över älven.

Började gå tillbaka

– Jag följde henne på pejlen och hon tog bakspåret klockrent tillbaka. 2,5 km från mig gick plötsligt skallindikatorn upp i 75 skall och under några minuter rörde hon sig ytterligare hundra meter bakåt i spåret. Sen gick skallindikatorn direkt ner till noll och hunden var stilla. Kjetil ringde upp hunden men hörde ingenting. Ingen andning eller skrapljud som indikerade att hon var livet. – Jag ringde flera gånger under loppet av 20 minuter men inte nån gång fick jag något livstecken. Jag började förstå att hunden var död. Tillsammans med sina kamrater körde Kjetil runt marken för att ta sig till platsen där hunden var. Väl där hittade de henne död i mossan. Pejlhalsbandet hade lossnat och hon hade blod i pälsen. – Eftersom hon skällt ståndskall var vi övertygade om att hon blivit ihjälsparkad av älg. Vi begravde henne på plats.

Fortsatte jaga på marken

Kjetil och hans jaktkompisar fortsatte att jaga på marken i flera dagar. Det var först när de visade bilden på tiken för en veterinär som de började förstå vad som hänt. – Veterinären sa att hunden sannolikt blivit dödad av varg att döma av såren som syntes på bilden. Vi hade ingen aning om att det var varg i området, men redan nästa dag fick vi höra att vargar observerats i terrängen för inte så länge sedan.

Har en valp efter henne

Händelsen har naturligtvis skakat Kjetil som inte kommer åka tillbaka på älgjakt till den här jaktmarken något mer. – Det är himla trist att bli av med en så duktig hund på detta sätt. Jag vet att det innebär risker att släppa en älghund och jag brukar tycka vägar är obehagliga, men att hunden skulle dödas av varg hade jag inte kunnat föreställa mig. R-F Fight hade hunnit få en kull och Kjetil behöll oplanerat en valp. – Han är sex månader. Det var egentligen inte tänkt att behålla någon valp från den kullen, men nu blev det så och idag är jag väldigt glad för det. R-F Fight besiktades av länsstyrelsens naturbevakare på torsdagen. Läs mer om det här>>

R-F Fight tog två raka förstapris på 94 och 94,5 poäng i januari och saknade bara ett cert för att bli dubbelchampion. Foto: Privat

 

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!