Jaktnyheter

GPS-märkning ska förhindra vargattacker på hundar

Jämthundshane som dödades i mars 2018 i Värmland. Finska myndigheter GPS-märker nu vargar för att minska risken för attacker. Arkivbild
De finska myndigheterna inleder märkning av vargar i Norra Savolax, Kajanaland och Norra Karelen. Syftet uppges bland annat vara att förhindra vargattacker på hundar.
Det är sajten epressi som berättar att märkningarna inleds i slutet av februari och ska pågå som längst till mitten av april. Vargarna sövs från helikopter och forskarna ska studera deras rörelsemönster, för att utveckla metoder att uppskatta vargstammens storlek med.

Fem gånger fem kilometer

Allmänheten kommer att kunna följa vargarna på webbplatsen Riistahavainnot.fi. Dock inte under tiden mars till augusti. ”Genom att göra lokaliseringsuppgifterna tillgängliga strävar man efter att förhindra i synnerhet hundskador förorsakade av varg under jaktsäsongen”, skriver epressi. De märkta vargarnas senaste position kommer att anges i en ruta som är fem gånger fem kilometer stor. I Sverige är rutan för positionen tio gånger tio kilometer.