Glykolförgiftad varg funnen flytande i norsk sjö

Den varg som hittades död i en sjö i Åsnes i Hedmark i maj hade dött av glykolförgiftning.

Polisen berättar nu att vargen som hittades flytande i en norsk sjö i maj dog av förgiftning. Foto: Norska polisen

NRK rapporterar att vargen innehöll spår av etylenglykol som är vanligt i kylarvätska. Några månader tidigare, i december 2018, gjorde en privatperson på hundpromenad ett fynd av köttbitar som marinerats i glykol i samma område.

– Utlagda gifter slår slumpmässigt och har en stor potential att skada både rovdjur och hundar. Dessutom kan det leda till mycket lidande när djuret äter det, säger Einar Gauslan Bergem vid norska polisen till NRK.

Polisen har i nuläget ingen misstänkt.

Vargen hittades flytande i en sjö. Foto: Norska polisen

I samma område som vargen hittades död, hittades förgiftat kött. Foto: Norska polisen

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

REPLIK: Stövarklubben har full transparens

I en replik svarar Styrelsen för Svenska Stövarklubben att klubben har full transparens i ekonomin och att den sköts på ett ansvarsfullt sätt. Styrelsen skriver också att det anordnas mycket aktiviteter och att insändaren var osmaklig och publiceringen anmärkningsvärd.

Läraren som demonstrerade med Djurfront har lämnat sitt jobb

Folkhögskoleläraren som demonstrerade med Djurfront utanför Kupolen i Borlänge har lämnat sin tjänst på Brunnsviks folkhögskola. – Han jobbar inte på skolan längre, säger socialdemokratiska riksdagsledamoten Maria Strömkvist, som är styrelseordförande på skolan.

Överklagar igen och försöker stoppa skyddsjakt på varg

Svenska Rovdjursföreningen strider i domstolarna och driver opinion för att stoppa skyddsjakt på varg. I ärendet med jakten på en varg i Östergötland har föreningen fått nej av förvaltningsrätten och hovrätten en gång. Nu har de skickat in en ny överklagan.

Nytt beslut: Det blir Stövar-SM för harhundar i år

Svenska stövarklubbens centralstyrelse har beslutat att Stövar-SM för harhundar ska genomföras på senhösten, trots coronapandemin. – Vi tar god höjd för vad Folkhälsomyndigheten och Kennelklubben uttalat, säger Gunnar Pettersson i styrelsen.
ANNONS ▼