Jaktnyheter

Girjas sameby har stängt sina renmarker för småviltsjakt

Premiären för ripjakten är flyttad tre veckor på de marker Girjas sameby i Norrbotten förfogar över. Arkivbild: Per Jonson

Girjas sameby har stängt av större delen av sina renskötselmarker för småviltsjakt. Ripjägarna är välkomna först den 15 september och det möts av kritik.

"}}

– Det är för att vi ska kunna samla renar ifred. Efter den 15:e september samlar vi inga renar och då får jägarna jaga i fred. Då stör vi inte varandra och kommer kanske ifrån konflikter, säger Ingemar Blind, samebyns ordförande, till Norrländska Socialdemokraten och citeras av SVT Norrbotten.

Premiären för ripjakten infaller den 25 augusti. Men Girjas sameby har avlyst jakten på västra sidan om järnvägen mellan Kiruna och Gällivare och åtta av tio jaktområden hålls stängda fram till 15 september.

Daniel Widman, ordförande i Jägareförbundet i Norrbotten, är kritisk. Han har uppfattat att företrädare för Girjas sameby lovade att lokala jägare inte skulle påverkas av Girjasdomen – den dom i Högsta domstolen som slog fast att det är samebyn och inte staten som ska förvalta jakten.

– Men vi kan konstatera att jakten blir påverkad. Både vilka som får jaga och när man får jaga, Daniel Widman.