Jaktnyheter

Försvarsmakten informerar om utökat skarpskytte

Håll koll på skyltarna när du drar till skogs. Foto: Försvarsmakten

Konflikten i Ukraina har medfört ökad militär aktivitet i Sverige med fler övningar med skarp ammunition. Nu går Försvaret ut och varnar allmänhet som rör sig i skog och mark i närhet av skjutfält.

"}}

– Många privatpersoner rör sig kring våra skjutfält för att upptäcka smultronställen i naturen och struntar i våra varningar. Just nu är det en tidsfråga innan en olycka sker. Vi vill nu varna om att ta både våra skyltar runt skjutfälten och avspärrningarna på allvar. Den där härliga och fridfulla platsen i naturen kanske inte är den bästa att besöka för att plocka bär eller svamp, vandra, tälta eller motionera. Vi skjuter med skarp ammunition på våra skjutfält, att vara där då är direkt livsfarligt. Dessutom är det straffbart att beträda skjutfält när vi skjuter, säger Magnus Ståhl regementschef på Bodens artelleri regemente i ett pressmeddelande. 

I Sverige finns över 70 skjutfält där militär övar. Försvarsmakten har några enkla tips alla bör följa om du befinner dig i närheten av ett skjutfält

1. Uppmärksamma skylten och läs budskapet noggrant. 

2. Ta reda på om skjutfältet är avlyst, alltså ifall det är stängt för allmänheten. Information finns på informationstavla vid skjutfältet och på Försvarsmaktens webbplats. Se alla övnings- och skjutfält här. 

3. Det är ditt ansvar att informera dig om de risker och styrningar som gäller på plats. Tänk på att ett skjutfält kan vara i användning även om det inte låter som att aktivitet pågår. Överträdelse av övnings- och skjutfält kan vara livsfarligt och är straffbart.