Jaktnyheter

Förslag klubbas idag – så blir ersättningen till jägarna i pestområdet

Inom kort väntas Jordbruksverket meddela timersättning till jägarna som utför det svåra jobbet att hitta döda vildsvin i Fagersta. Arkivbilder: Gettyimages, montage

Idag lovas besked om ersättning till jägarna som utför jobbet med att leta döda vildsvin i skogarna i Fagersta. Jaktjournalen kan redan nu berätta om detaljerna i förslaget.

– Ersättningen blir någonstans kring 250-300 kronor i timmen, säger Jan Cedervärn, överdirektör på Jordsbruksverket, till Jaktjounalen.

Vid måndagens pressträff i Fagersta med landsbygdsminister Peter Kullgren, sa Jan Cedervärn att beslut om ersättning till jägarna skulle tas på måndagen.

Retroaktivt också

Vid 11.30-tiden på tisdagen har beslutet formellt ännu inte klubbats. Men Jan Cedervärn berättar om planerna han bedömer blir verklighet under tisdagen:

– Förslaget är ersättning på mellan 250 och 300 kronor i timmen till jägare som utför jobbet med att leta efter döda vildsvin. Det är jägare som måste vara kontrakterade av oss – vem som helst får inte gå ut i skogen och leta vildsvin, inskärper Jan Cedervärn.

Förslaget är också att de jägare som i helgen och under måndagen och tisdagen deltagit i sökandena, kommer att få betalt retroaktivt.

– Vi har inte de här pengarna på Jordbruksverket utan kommer att äska medel hos regeringen, säger Jan Cedervärn.