Annons
Forskning ska visa hur vargen drabbar socioekonomiskt - och vad det kostar - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 år sedan forskning
Forskning ska visa hur människor som drabbas av vargen mår. Foto: Gettyimages
Forskning ska visa hur vargen drabbar socioekonomiskt - och vad det kostar
Nu startas ett forskningsprojekt där ambitionen är att studera hur människor som drabbas av vargar påverkas känslomässig och socialt. – Vi vill också veta vad det kostar i kronor och ören, säger Daniel Ligné på Jägareförbundet.
Det ska tas socioekonomisk hänsyn i vargpolitiken, det slås fast både av EU:s art- och habitatdirektiv och av svenska politiker. Men riktigt vad socioekonomisk påverkan av vargen är för någonting, det är inte fastslaget. – Vi som kommer från områden där det finns varg vet precis vad det handlar om. Men det är lättare att argumentera mot myndigheter och domstolar om det faktiskt finns forskning på området, säger Daniel Ligné, riksjaktsvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet och med rötterna i norra Hälsingland.

Jägarförbundet och LRF

Det är LRF och Jägareförbundet som skjuter till varsin fjärdedel i ett tvåårigt forskningsprojekt. SLU satsar den andra hälften och projektet ska genomföras av en tvärvetenskaplig forskargrupp vid Göteborgs universitet. Drabbade jägare och lantbrukare ska djupintervjuas och sedan är förhoppningen att forskarna kan sätta en prislapp på vargens inverkan på drabbade människor. – Nu fick vi en dom i Förvaltningsrätten där man faktiskt snuddade vid människors oro när man tillät skyddsjakt på en varg i Ovanåkers kommun. Tidigare har det varit svårt att få gehör för sådana argument. Med ny forskning kan vi visa upp för myndigheterna och domstolarna hur det faktiskt ser ut, säger Daniel Ligné.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!