Förebyggande skyddsjakt på tre lodjur i Västerbotten

Länsstyrelsens personal i Västerbotten har gett klartecken till att tre lodjur skjuts i förebyggande syfte. De håller till i anslutning till ett fjällområde där renar snart börjar föda sina kalvar.

Tre lodjur får skjutas för att de inte ska ge sig på vajor och nyfödda kalvar. Foto: Gettyimages

– Vi har avslutat lodjursinventeringen och vet att det finns föryngringar konstaterade runt kalvaningsområdet. Renarna är på väg dit och ska snart börja kalva. Därför har vi beslutat om förebyggande skyddsjakt på tre lodjur, säger Michael Schneider, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen i Västerbotten.

Området ligger på Blaikfjället. Man får ringa lodjuren och sätta ut passkyttar med hjälp av skoter.

– Men det är inte tillåtet att förfölja eller genskjuta djuren med skoter, eller skjuta från skoter, säger Michael Schneider.

Jakten får pågå till den 14 april.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Så blir björnjakten 2019 – alla länen

21 augusti är datumet landets björnjägare väntar på. Den stora snackisen i år är den delade jaktstarten i Västerbotten där elva björnar får fällas från 21 augusti och tio lämnas till älgpremiären den 2 september.

SVA vill ha hjälp att kartlägga nya fågelvirus

SVA vill ha allmänhetens hjälp att hålla koll på om Sverige nås av fågelvirus som även kan smitta andra människor och djur och som inte funnits här tidigare. Allmänheten uppmanas rapportera döda fåglar som påträffas.
ANNONS ▼

Annonser