Jaktnyheter

Folk vallfärdar till Pålmark för att se filmen Jägarna-huset

Gården där filmen Jägarna spelades in får intresserade att söka till till Pålmark norr om Piteå. Foto: Privat

Det är många som vill se gården där filmen "Jägarna" spelades in. När det varit öppet hus har det kommit 1.000 personer på två dagar.

"}}

– Det har kommit mycket folk genom åren och i efterhand har jag tänkt att jag borde ha tagit betalt, säger köttbonden Kent Sjöberg, som äger den berömda gården i Pålmark norr om Piteå.

Kent Sjöberg har visat gården för många intresserade besökare.

Regissör Kjell Sundvall inspirerades till filmen Jägarna av en stor jaktbrottshärva i Kalix när han skapade manuset. Det är en mörk film där huvudpersonerna är två bröder och spelas av Rolf Lassgård och Lennart Jähkel.

Den ene är inblandad i en tjuvjaktshärva, den andre är polis. Det skjuts älgar men även människor i den dramatiska filmatiseringen.

– Den är bra gjord, men så brutalt som det går till i filmen går det inte till här, säger Kent Sjöberg.

Fejkad sprängning

Det började med att filmbolaget hörde av sig och ville köpa gården som har adressen Pålmark 1. Den har anor från 1500-talet och Kent Sjöberg är tredje generationen ägare i sin släkt.

– Vi vill inte sälja utan använder den som sommarställe på somrarna. Kjell Sundvall och producenterna dök upp här och när de förstod att vi inte gick med på att huset såldes och sprängdes i slutscenen, hyrde de gården istället. I slutscenen i filmen är det bara en nytillverkad långsida som sprängs. Jag tycker det blev bra, säger Kent Sjöberg.

Genom åren har många människor varit nyfikna på gården – dels för dess gamla historia, men framförallt för filmen.

– Det har kommit folk hit och vill titta och jag har gått med och visat. I efterhand har jag tänkt att jag borde ha tagit betalt – för det har tagit mycket tid från företaget, säger Kent Sjöberg.

Enligt Wikipedia ville ett filmbolag i Hollywood göra en nyinspelning, där handlingen skulle förläggas till öknen i Nevada. Cowboys skulle tjuvskjuta vilda hästar för nöjes skull, men de planerna genomfördes aldrig efter att regissör Kjell Sundvall fått kännedom om handlingen.