Jaktnyheter

Flera jakthundar attackerade – nu blir det skyddsjakt

Fyra attacker mot jakthundar, och en attack mot en fårbesättning. Nu blir det skyddsjakt i skogarna utanför Hofors. Foto: Gettyimages

Efter upprepade attacker mot jakthundar i skogarna utanför Hofors beviljar nu länsstyrelsen i Gävleborg skyddsjakt på en varg.
- Vi tror att det är vargar från Gullsjöreviret som ligger bakom attackerna, säger Sandra Wahlund, handläggare på länsstyrelsen.

"}}

Jaktjournalen i flera artiklar berättat om situationen utanför Hofors, där två jämthundar dödades av varg i oktober, den ena under jaktträning och den andra under älgjakt.

Tidigare har också två stövare och en fårbesättning attackerats.

– Tre av händelserna har inträffat inom reviret Gullsjön och vi fattade på torsdagen beslut om skyddsjakt, som får starta direkt och pågå till den 20 december, säger Sandra Wahlund.

Länsstyrelsen pekat ut reviret Gullsjön för licensjakten på varg som startar i januari.

Pausad älgjakt

Det upprepade attackerna mot jakthundar har medfört att älgjägare mellan Hofors och Falun pausat älgjakten på arealer uppemot 25.000 hektar.

Länsstyrelsen skriver att maximalt tre löshundar får släppas samtidigt på en och samma varg.

”Definitionen av en problemvarg eller varg som är särskilt skadebenägen är en varg i ett revirmarkerande par eller i en familjegrupp, som vid tre respektive fyra olika tillfällen under samma jaktsäsong angripit hund/ar. Nivåerna anges olika för revirmarkerande par och familjegrupp eftersom antalet vargar i reviret, i sig, påverkar risken för angrepp. Med olika nivåer riktas jakten i större utsträckning mot vargar som är mer benägna att angripa hundar”, skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

Enligt uppgift till Jaktjournalen väntar skyddsjägarna på att det ska komma spårsnö.