Jaktnyheter

Fjällräv vandrade 350 mil på 76 dagar

Fjällrävstikens vandring, från Svalbard till Kanada, beskrivs som historisk. Bild: Google Maps och Gettyimages, montage
Norska forskare har konstaterat att en fjällrävstik vandrade 350 mil på 76 dagar. Som mest rörde hon sig 155 kilometer per dygn.
TT rapporterar att hon släpptes ut av personal vid Norska polarinstitutet på Spetsbergen på Svalbard den 26 mars 2018. Rävtiken bar GPS-sändare och efter 76 dagar visade hennes signaler att fanns på Ellesmereön i Kanada. Forskarna trodde först att räven var död och hade fått mänsklig hjälp att förflytta sig. Men hon levde och vandringen beskrivs som historisk. – Det är första gången vi har kunnat spåra och kartlägga i detalj att en fjällräv har korsat arktiska kontinenter. Det finns ingen räv som tidigare gått så långt på så kort tid, säger Eva Fuglei, biolog vid Polarinstitutet, till NRK.

Snabb förflyttning över Grönland

Uppgifterna från GPS-halsbandet visar att fjällrävstiken först först gick på den arktiska fjällisen och sedan via Grönlands glaciärer till Kanada. Över Grönland registrerades den högsta hastigheten i vandringen – 155 kilometer per dygn. – Det är väldigt fort. Det var tydligt att den bara ville ta sig från punkt A till Ö. Detta visar vilken kapacitet det här lilla djuret kan ha, säger Fuglei till NRK. Fjällrävstikens vidare öde är okänt då hennes GPS-sändare slutat fungera.