Annons
Finskstövaren Storm – specialist på grävling och räv | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
4 månader sedan grävlingjakt
Stolt Storm med premiärgrävlingen. Foto: Holger Nilsson
Finskstövaren Storm – specialist på grävling och räv
Häng med på augustipremiären

Visst kan man jaga både grävling och räv med en stövare. Finskstövarhannen Lohallens Storm är ett lysande exempel på vad man kan åstadkomma med en målinriktad injagning. På två säsonger fällde husse Lukas Karlsson Axelsson och hans kompisar 40 grävlingar för Storm.
– Han fungerar utmärkt på grävling, men jag ser honom ändå som en rävhund till 90 procent, förklarar Lukas.

Detta reportage var med i Jaktjournalen nummer 8 2020.

Grävlingpremiären med hund i augusti har blivit en allt mer uppskattad premiär. I Bohusländska Kville, mitt mellan Uddevalla och Strömstad, har man längtat länge och anledningen heter Lohallens Storm. Han är en fyraårig finnstövarhanne. Husse Lukas Karlsson Axelsson har lyckats jaga in honom både på grävling och räv.

Vid fjolårets grävlingpremiär var det ett laddat team som mötte upp på Kvilleåsen. Lukas kompisar Jesper Karlsson och Andreas Johansson, Hedekas, ville inte missa premiärsläppet med Storm.

– Det är alltid kul att se en bra hund arbeta och sedan är det ett kul att tjata utan att riskera att skrämma ett rävdrev, förklarar Jesper och Andreas.

Medveten injagning

Storm föddes april 2016 och så fort det blev lovligt att jaga grävling och räv började Lukas prägla honom på dessa vilt.

– Jag hade koll på vildsvinsåteln där grävlingar brukar vara och på så sätt fick jag färska spår som jag lät honom följa. Men jag var också ute på nätterna och sökte grävling på fälten. Samma sak gjorde jag med räv och det har fungerat väldigt bra, säger Lukas.

Storm har fattat kombinationen på bästa sätt. När han släpps på natten är det nästan till 100 procent grävling han jagar.

– Det är fantastiskt kul och när jag släpper honom på morgonen blir det nästan alltid räv, förklarar Lukas.

Koll med GPS

”Kville-Teame” förbereder premärsläppet. Klockan är några minuter före tolvslaget. Natten är helt svart med en svag vind, GPS:erna koordineras till Storms pejlhalsband och stämningen är på topp.

I alla fall så när som på foxterriern Bronspilens Tinne som tvingas stanna kvar i bilen. Men i hopp om att få jobba om grävlingen går i gryt.

Eftersom Lukas och hans kompisar lägger all fritid på grävlingsjakt i augusti har de också stenkoll på var chanserna är bäst.

– I de blandade jordbrukslandskapet med kuperade berg trivs grävlingen och vi brukar även få jaga hos markägare utanför våra egna jaktmarker, säger Lukas.

Effektivt sök

När Lukas stryker kopplet på Storm är det ingen tvekan. Den store finskstövarhanen vet precis vad som väntas. Han lägger snabbt upp ett par rejäla sökrundor över åkrarna och efter en stund viker han in i skogen och de första väckskallen slår sönder tystnaden.

Lukas och hans kompisar ler och njuter. Nu är jakten som bäst och de litar på Storm.

Till saken hör också att Lukas kompisar inte är några ”duvungar” när det gäller jakt med stövare. Kusinen Jesper blev historisk när han vann stövarklubbens Räv-SM för andra året i följd 2019 med sin hamiltonstövare Malmbäckaren Foxii.

Andreas brinner också för stövarjakt och har nu en ung treeing walker coonhound efter Björn Lindbergs duktiga tik ”PR” Lindbergs Tesla, en rävchampion som imponerat stort, bland annat med SM-start 2019.

– Jag är otroligt nöjd över att jag fick köpa en valp efter Tesla, intresset var enormt för den här kullen. Men så är Tesla också otroligt duktig, berättar Andreas.

Storm skäller ståndskall

Jakten fortsätter och det tar cirka sex-sju minuter efter att Storm börjat väcka på grävling innan det blir stopp och ståndskall.

Lukas kollar på klockan samtidigt som han känner efter att grytrevolvern finns i benfickan.

– Så här brukar det se ut, upptagen brukar bli väldigt lugna. Han försöker inte ta grävlingen och därför har han aldrig råkat ut för några skador, bara någon lätt reva, säger Lukas.

Kville-kompisarna börjar gå mot ståndskallet och nattdaggen gör snabbt byxbenen blöta. Efter 20 minuter är vi framme vid Storm som skäller uppe på ett brant berg.

Gått i gryt

Grävlingen har försökt komma undan Storms uppvaktning men vågade inte ta sig till närmaste gryt, utan valde istället lite slarvigt att söka skydd i en djup bergsskreva.

Lukas laddar revolvern och tänder pannlampan för att försöka lokalisera grävlingen. Samtidigt som Storm skäller i örat på honom.

– Där ligger han, Lukas lägger sig på mage och sträcker revolvern mot grävlingen. En klatschig smäll från .22:an avslutar jakten.

Trots att en fälld grävling är vardagsmat för kompisgänget är glädjen påtaglig. Nu har höstens grävlingjakt startat på allvar!

Lysande stjärna

Helt klart är Storm en lysande stjärna, han vet exakt vad som ska ske och väntar lydigt på att Lukas genom ett akrobatiskt nummer fiskar upp grävlingen ur bergsskrevan.

– Här får du, duktig hund!

Storm puffar grävlingen med nosen utan att visa någon aggressivitet och strålar av lycka.

Men trots att Storm är en lysande grävlingshund på natten vill Lukas framhålla honom som rävhund i första hand.

– Han har en rävetta i unghundsklass och normalt kan jag vissla in honom från drev inom 300 meter, berättar Lukas.

Under tiden sätter sig Kville-grabbarna i bergkanten och trevar efter cigarettpaketen.

– Nu ska vi ta vår traditionella ”Grävlings-rök”, det gör vi efter varje fälld grävling säger de med ett stort leende innan jakten fortsätter. Men det är en annan historia.

FOTNOT: I år gäller nya tider för grävlingjakt med hund. Från den 1 augusti går det att använda grythundar. Men ovan jord får hundar som förföljer grävling släppas först den 21 augusti.

Foxterriern Bronspilens Tinna får snällt vänta i bilen medan Storm förbereds för premiärsläppet.Foto: Holger Nilsson
”Grävlings-röken” en tradition som kompisgänget använder sig av vid varje fälld grävling. Från vänster Andreas Johansson, Lukas Karlsson Axelsson och Jesper Karlsson. Foto: Holger Nilsson

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!