Fin jaktnatt för Anders – sköt stor galt och sex gäss

Anders Lindell fick uppleva en fin jaktnatt i helgen. Han sköt en 172-kilos vildsvinsgalt och sex gäss – och hjälpte samtidigt lantbrukaren att få bort skadegörande vilt.

Anders Lindell efter en lyckad jaktnatt i Sörmland. Foto: Anders Lindell

Gnestabon Anders Lindell jagar på Selaön i Strängsnäs kommun.

– Markägarna har behållit jakträtterna, så vi arrenderar ingen mark utan utför ett jaktuppdrag. Det är stora vildskador på odlade grödor på ön, berättar Anders.

Vid tvåtiden natten mot lördagen tog han plats i ett torn vid en kornåker.

– Åkern är fem hektar stor och en hektar är helt nedbetad. Klockan 03.40 kom det ut en galt som jag uppskattade vägde över 100 kilo. Kornåkrar blir aldrig så högväxta, så jag sköt ett skott på 70-80 meters avstånd, berättar Anders.

172-kilos galt med tjockt fettlager.

9,3x74R

Han skjuter med en dubbelstudsare i kalibern 9,3x74R och hela skottkraften blev kvar i galten, som visade sig ha en levandevikt på 172 kilo. Den trillade på platsen.

Då hörde Anders att det gässen började kvacka nere vid Mälaren. Han bytte till hagelpipset på bössan och gömde sig i en vassrugge.

– Det är gässen och tranorna som är absolut värst för lantbrukaren. Åkern är totalt nedbetad och där har gässen fått en landningsbana när de kommer dit för att äta. Jag utnyttjade rätten till skyddsjakt på eget initiativ, konstaterar Anders.

Totalt fick han ned sex grågäss.

Orkade knappt vinscha upp galten

Sedan blev det lite strul. Galten var nämligen så stor att den inte gick att transportera med mindre än att Anders först åkte och hämtade en släpkärra till en fyrhjuling.

– Jag har vinsch bak i bilen, men det var nätt och jämt att jag orkade vinscha upp den. Galten var inte så lång, men fruktansvärt bred. Den hade ett fettlager som jag inte kom igenom med knivbladet, berättar Anders.

Lantbrukaren blev jätteglad över jaktlyckan och Anders är nöjd med att kunna hjälpa till.

– Det här är den moderna jakten vi har i dag. På många håll pågår jakten i stort sett året om, för att man ska hjälpa lantbrkarna att skydda sina grödor. Om bönderna inte pallar med betesskadorna kommer vårt vilt inte att ha någonting att äta. Det gäller att hålla viltstammarna på hanterbara nivåer, säger Anders.

Och nu blir mat av det fällda viltet, både svin och gäss.

– En mamma till en jaktkompis är otrolig på att göra i ordning gåsbröst. Hon steker och kör i långsam värme och serverar i tunna skivor och med potatissallad. Jättegott!

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

 

Anders Lindells vy under natten.

 

Galten vinschas upp på släpkärran.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Stövar-SM för harhundar ställs in på grund av pandemin

Det blir inget SM för harhundar i Värmland i höst. Värmlands Stövarklubb har beslutat att ställa in mästerskapet. – Vi har verkligen vridit och vänt på alternativen men kom fram till att detta är rätt beslut, säger Christer Andersson, ordförande i klubben.

Sunne jaktmässa ställs in

Likt flera andra mässor väljer nu Sunne Jaktmässa att ställa in. – Ingen är mer besviken än vi. Vi hade verkligen sett fram emot att få träffa våra utställare och alla besökare i vackra Rottneros park som vanligt. Framför allt eftersom mässan såg ut att bli den bästa någonsin, men det får bli 2021, säger Bröderna
ANNONS ▼