Annons
Film: Rovdjursattack och ståndskall på magnifik tjur i Vinnarjakten | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
2 år sedan jaktjournalen
En skadad jämte och en annan jämte som skäller på en riktigt stor tjur.
Film: Rovdjursattack och ståndskall på magnifik tjur i Vinnarjakten
Det har varit dramatiska dagar på alla möjliga sätt under Jaktjournalens Vinnarjakt i Jämtland. Holger Nilssons jämte skällde på en riktigt stor älgtjur och alltihop finns på film. Mindre trevligt är att Kalle Englunds jämthundstik attackerades av rovdjur.
Drygt 1.000 prenumeranter anmälde sig till årets vinnarjakt i Ströms Vattudal i Jämtland. Fem vinnare lottades fram och i måndags kväll samlades deltagarna för första gången i Lidsjöberg, i anslutning till Jaktjournalens jaktmark. – Jag hade förhoppningar om att få uppleva riktig löshundsjakt på riktiga älgmarker, säger Daniel Danielsson, 35 Ludvika, och det har jag fått.

Förre chefredaktören Holger Nilsson tar kommandot när älgen ska ut från skogen.

Tre intensiva jaktdagar

Morgonen efter släpptes hundarna för den första av tre jaktdagar. Redan i första såten fick Anders Thörnqvist, 44 från Filipstad, älg i passet. – Det var bättre att släppa den i det tillfället och den fick ju hundföraren sen, men det har varit en jättehärlig jakt. Vi har inte jagat hemma med löshund på sex-sju år på grund av vargen. Att få höra hundskall i skogen hemma är inte så vanligt. Men nu blev jag sugen på älghund igen. Under första såten fälldes två älgar. Resterande dagar fälldes en var dag. – Bra jakt, god mat och trevliga människor, summerar Mikael Emanuelsson, 57 år från Hillerstorp. Gårdagen var bäst när det var två fasta ståndskall och en bara stod 500 meter ifrån mig. Hela jakten kommer i nummer 11 av Jaktjournalen.

Kalle Englund

Jämttiken Vidda attackerad

Under torsdagens jakt råkade Kalle Englunds hund, jämttiken Vindelfjällens Vidda, ut för en attack. – Hon var 60-70 meter ifrån mig och ute på sök när jag hörde att hon skrek till som fan, som att hon gjorde illa sig, berättar Kalle Englund. Han såg först inte att hunden var skadad och följde med henne till platsen för attacken. – Hon var djävligt avvaktande och försiktig och stod och vädrade och reste ragg, berättar Kalle. När han tittade närmare på hunden hade hon skador i bland annat nacken, bogen, i läppen och på låret.

Stort stenskravel

Platsen för attacken var invid ett stort stenskravel och Kalle tror att djuret som gett sig på hunden kunde ha krupit in bland stenblocken. – Först tänkte jag lodjur eller järv. Har svårt att tro att en grävling skulle kunna ha gjort det här, berättade Kalle när han var på väg till veterinären. Men på veterinärstationen konstaterade man lodjursattack. – Hon har klarat sig bra. Man sydde några stygn men skadorna sitter inte i några leder, berättar Kalle. Nedan ser du filmen där Holger Nilssons jämte skäller på en riktigt stor älgtjur. Tjuren sparades för att få gå i brunst.
Daniel Sanchez Mikael Moilanen
     

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!