Jaktnyheter

Film: Melvin skjuter första vildsvinet på stånd

Melvin, pappa Daniel och laikakorsningen Juni är ett bra team i Skåneskogarna. Foto: Privat

Melvin Malmkvist är en ung jägare och har fått jakten med modersmjölken. I helgen släppte han sin blandrashund för att testa en ny skyddsväst. Men släppet förvandlades snart till en spännande uppsiktsjakt och Melvin fick fälla sitt första vildsvin på ståndskall.

"}}

Melvin Malmkvist är ingen dununge inom jakten trots sina unga år. Han har till och med egen illeruppfödning hemma i Skåne och har hängt med pappa Daniel på jakt i flera år. Melvin går sista året på högstadiet och uppsiktsjagar med Daniel.

– I december skadades laikakorsningen Juni, Melvins egna jakthund, av vildsvin. Så hon har inte släppts sedan dess. I helgen skulle vi prova en ny skyddsväst vi köpt till henne. När vi hade gått en bit tänkte jag att det var dumt att gå utan bössa så vi gick tillbaka och hämtade den, berättar Daniel.

Juni hittade vildsvin inne i en plantering och Melvin fick ta bössan, medan Daniel startade filminspelningen på mobilen.

– Det blev en perfekt jaktsituation. Jag misstänker att det var en större sugga med och några fler vildsvin i samma storlek som den Melvin skjuter, från början. Nu fick grabben ett riktigt bra läge och kunde fälla första vildsvinet på ståndskall och dessutom för sin egen hund.

Melvin själv tyckte jakten var spännande.

– Jag lät hunden skälla ett tag innan jag gick på men ville ändå vara så pass snabb att hon inte skulle hinna lämna ståndarbetet. När jag såg att hunden var i trygghet fällde jag vildsvinet.

Är detta favoritjakten?

– Ja, det är kul, men jag gillar egentligen all hundjakt, framför allt på klövvilt, säger Melvin.