Jaktnyheter

Fick för tidig julklapp – avslaget älghorn upphittat efter två år

Efter drygt två år hittades den saknade makan till Magnus skoveltrofé. Nu hamnar trofén på väggen och kan bidra till två fina minnen. Foto: Magnus Axelsson
Magnus Axelsson, Källunga hade redan bestämt sig för att göra en ljusstake av hornet när han fick ett samtal från en jägare i ett grannlag. Denne hade hittat makan till hornet som satt kvar på Magnus trofé. Nu får älgskallen nytt liv efter två år.
Det var i oktober 2017 som Magnus Axelsson lockade in en fin skoveltjur på Ramlamossen hemma i Källunga i Västra Götlands län. – Jag hade sett älgen i havren i september. Då hade han två fina skovlar. I slutet av september fastnade han på åtelkamera några kilometer bort. Då saknades ett av hornen. Älgtjuren Magnus fällde hade slagit av det ena hornet. Sannolikt i kamp med en annan tjur. Brottet var mot skallbenet och inflammationen hade dragit sig ner mot ögat. – Älgen var fortfarande i okej kondition när jag sköt den, men vete tusan om den på sikt överlevt med den skadan, säger han.

Magnus Axelsson med den fällda älgtjuren. Foto: Privat

Legat i garderoben

I två års tid har Magnus haft älgskallen i en garderob om någon i närområdet mot förmodan skulle hitta hornet. För ett par dagar sedan och så här inför jul bestämde han sig dock för att såga av hornet och göra en ljusstake av det. – Det hade ju gått så lång tid att jag inte längre räknade med att någon skulle hitta det. Men så ringer en jaktgranne och frågar om Magnus vill ha en förtidig julklapp. – Jag blev lite paff men så får jag ett MMS med bild på julklappen. Det var verkligen den matchande skoveln. Av ren tur hade Magnus nämligen inte hunnit kapa av hornet från sin skalle och gjort bordsdekorationen än. – Det var i grevens tid. Hade han ringt en dag senare hade det varit för sent.

Perfekt matchning

Hornet som legat två år i skogen har blivit blekt och gröntonat men Magnus har tvättat det och visst passar det. Brottytorna stämmer perfekt. Däremot är ju skallen som legat i garderoben kruttorr och har därför krympt en smula. – Det avslagna hornet är lite grövre men det torkar ju snart. Inte nog med att Magnus nu kan montera och hänga upp en vacker trofé. Trofén har dessutom en minst sagt rolig historia. – Hela älgskötselområdet kände till historien. Den var vida känd i trakten då, säger Magnus och berättar också att han faktiskt varit ute för något liknande när han var grabb. – 1994 sköt jag en fyrtaggare med bara ett horn. Det andra hornet hittades i sidan på en ihjälstångad älg. Så jag har faktiskt två troféer nu som är ihoppusslade i eftertid.