Fick för tidig julklapp – avslaget älghorn upphittat efter två år

Magnus Axelsson, Källunga hade redan bestämt sig för att göra en ljusstake av hornet när han fick ett samtal från en jägare i ett grannlag. Denne hade hittat makan till hornet som satt kvar på Magnus trofé. Nu får älgskallen nytt liv efter två år.

Efter drygt två år hittades den saknade makan till Magnus skoveltrofé. Nu hamnar trofén på väggen och kan bidra till två fina minnen. Foto: Magnus Axelsson

Det var i oktober 2017 som Magnus Axelsson lockade in en fin skoveltjur på Ramlamossen hemma i Källunga i Västra Götlands län.

– Jag hade sett älgen i havren i september. Då hade han två fina skovlar. I slutet av september fastnade han på åtelkamera några kilometer bort. Då saknades ett av hornen.

Älgtjuren Magnus fällde hade slagit av det ena hornet. Sannolikt i kamp med en annan tjur. Brottet var mot skallbenet och inflammationen hade dragit sig ner mot ögat.

– Älgen var fortfarande i okej kondition när jag sköt den, men vete tusan om den på sikt överlevt med den skadan, säger han.

Magnus Axelsson med den fällda älgtjuren. Foto: Privat

Legat i garderoben

I två års tid har Magnus haft älgskallen i en garderob om någon i närområdet mot förmodan skulle hitta hornet. För ett par dagar sedan och så här inför jul bestämde han sig dock för att såga av hornet och göra en ljusstake av det.

– Det hade ju gått så lång tid att jag inte längre räknade med att någon skulle hitta det.

Men så ringer en jaktgranne och frågar om Magnus vill ha en förtidig julklapp.

– Jag blev lite paff men så får jag ett MMS med bild på julklappen. Det var verkligen den matchande skoveln.

Av ren tur hade Magnus nämligen inte hunnit kapa av hornet från sin skalle och gjort bordsdekorationen än.

– Det var i grevens tid. Hade han ringt en dag senare hade det varit för sent.

Perfekt matchning

Hornet som legat två år i skogen har blivit blekt och gröntonat men Magnus har tvättat det och visst passar det. Brottytorna stämmer perfekt. Däremot är ju skallen som legat i garderoben kruttorr och har därför krympt en smula.

– Det avslagna hornet är lite grövre men det torkar ju snart.

Inte nog med att Magnus nu kan montera och hänga upp en vacker trofé. Trofén har dessutom en minst sagt rolig historia.

– Hela älgskötselområdet kände till historien. Den var vida känd i trakten då, säger Magnus och berättar också att han faktiskt varit ute för något liknande när han var grabb.

– 1994 sköt jag en fyrtaggare med bara ett horn. Det andra hornet hittades i sidan på en ihjälstångad älg. Så jag har faktiskt två troféer nu som är ihoppusslade i eftertid.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Polisen: Vikbar kolv är okej, men…

När Olle Lund från Örebro ansökte om licens på en Ruger RPR fick han först avslag på grund av den vikbara kolven, men förvaltningsrätten godkände den. Nu hävdar polisen att det är den vikbara kolven i kombination med pistolgrepp som inte är tillåten.

Utrotningshotade uttern har gjort stark come back

På 1980-talet var uttern på väg att försvinna helt i Sverige. Nu är den tillbaka och fler och fler svenskar gör observationer – bland annat Ingemar Selander, som hittade en trafikdödad utter utanför Umeå häromdagen.

DEBATT: ”Som att bita sig själv i svansen”

Det kan inte ses som något annat än en ren och skär maktdemonstration för att tysta inte bara den enskilde medlemmen utan även alla andra medlemmar, som eventuellt skulle kunna tänka sig att kritisera organisationen. Det skriver professor Eva Schömer i ett svar i debatten mellan henne och Svenska Kennelklubben, SKK.

Inviger modern skjutbiograf

Hulukvarn Arena utanför Jönköping fortsätter att utveckla sin verksamhet och inviger till helgen en egen skjutbiograf. Enligt Christian Larsson, vd för företaget, blir det Sveriges modernaste skjutbiograf.

Debatt: Osäkert om illegal jakt på varg

Att sprida felaktiga eller dåligt underbyggda uppgifter får mycket negativa konsekvenser med urholkat förtroende för myndigheter, rättsväsende och forskningsverksamhet, samtidigt som jakten på förmodade "förövare" leder till rättsövergrepp. Det skriver Gert Ragnarsson om den illegala vargjakten i den här debattartikeln.
ANNONS ▼

Annonser