Fick fälla björn på uppsiktsjakt

Axel Hedlund, 17 år från Torsåker fick en magisk start på årets björnjakt. Han hade fått ledigt från skolan och uppsiktsjagade med sin far. På morgonen kunde han fälla sin första björn, en hanne på 174 kilo.

Axel Hedlund i mitten, flankerad av hundförarna Larri Mann och Johan Öhman med sina hundar Grom och Japp. Foto: Privat.

Axel Hedlud jagar i Lumsheden i östra Dalarna tillsammans med björnjägaren Hans Nornholm, Jaktjournalen tidigare har skrivit om. Axel har varit med på björnjakten där ett par år, men det var först i år han hade eget gevär. Axel stod på post på en väg tillsammans med sin pappa imorse. De hade fått en sträcka att bevaka.

Johan Öhman och Larri Mann, två rutinerade björnjägare släppte sina hundar, plotthunden Japp och jämthunden Grom tidigare på morgonen och de reste björn i gryningen.

I en och en halv timme jobbade de med björnen i ömsom stånd ömsom gångstånd.

– Sakta med säkert kom det närmare oss och skallen blev starkare och starkare, berättar Axel.

Till sist kunde han skymt björnen inne mellan träden. När den försvann bakom en buske viskade han till sin pappa att nu är det nära.

– Jag fick rejäl puls när björnen kom ut på vägen fyra-fem meter i från mig. Men den föll ihop i skottet, säger Axel.

Björnen var en hanne på 174 kilo.

Axel som bara hann gå en dag i skolan innan björnjakten drog i gång fick ledigt i dag. Nu i helgen fortsätter han att jaga björn med jaktlaget.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Hedin: ”Skönt att det blir åtal”

Åtalet mot Karl Hedin bygger på en lång rad indicier. Det är främst avlyssnade telefonsamtal som åklagare Lars Magnusson menar bevisar att Karl Hedin inte varit främmande för att skjuta varg, och att han jagade varg illegalt den 26 oktober 2018. "Skönt", säger Karl Hedin om åtalet.

Senaste vargnytt: Stora problem med varg på flera håll i landet

Vargen fortsätter skapa stora problem och merarbete för djurägare runt om i landet. I södra landsändan pågår skyddsjakt i tre län på fårdräpande vargar, och i Gävleborg strider ortsbor i Lingbo för att få skyddsjakt på närgångna vargar som bland annat dödat får och lamadjur.

Rektor Eva-Lena sköt stortjur

Eva-Lena Årmyr och hennes älgjakt har blivit en snackis bland eleverna på skolan där hon är rektor. Under älgjakten fällde Eva-Lena en riktigt fin älgtjur.
ANNONS ▼