Farligt sabotage på skjutbana – skott mot älgfigur utlöste explosion

En explosion inträffade i lördags på en skjutbana i Nås i Vansbro kommun. Någon hade satt fast en sprängladdning på baksidan av femettan på älgfiguren.

Ett fyra decimeter stort hål slets upp i älgfiguren. Till höger delar av det som tros vara en sprängdosa av den typ SJ använde förr. Foto: Privat

Paret som blev vittne till smällen chockades.

– Vi fattade inte vad som hände. Det small och flög delar av tavlan, berättar kvinnan som avlossade skottet som utlöste explosionen.

Hon och sambon var på plats på vid Axbackens skjutbana i Nås i Vansbro kommun för att övningsskjuta. Kvinnan sköt med älgstudsaren från 80 meters håll och då exploderade tavlan.

Fyra decimeter stort hål

Ett fyra decimeter stort hål revs upp i älgfiguren och den bakomliggande skivan som figuren satt på.

Någon hade fäst en sprängladdning på baksidan av femettan på älgfiguren. Det fanns tejp kvar som tros ha använts när laddningen sattes fast på tavlan.

– Poliserna som var på platsen mätte och det hade flugit delar från tavlan 16 meter. Det hade inte gått bra om någon stått på närmare avstånd och skjutit, exempelvis under björnprovet, säger kvinnan.

Bland delarna som flög runt hittades rester av en så kallad knalldosa, som SJ använde förr i tiden för att stoppsignalera.

– Vi har inlett förundersökning om framkallande av fara för annan, berättar Stefan Dangardt, presstalesperson vid polisen i Dalarna.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Skjutbiograf byggs i Örebro

Nu ska en kombinerad skjutbiograf och jaktbutik byggas i Örebro. Det är Lanna Lodge, strax utanför staden som expanderar sina verksamheter. Första spadtaget tas nästa vecka.
ANNONS ▼