Jaktnyheter

Farliga isar – då är det flytväst som gäller för Rasmus hundar

Är isarna svaga så är det flytväst på för Rasmus Boströms hundar. Foto: Gettyimages och privat, montage

Rapporterna om jakthundar i farliga situationer på svaga duggar tätt just nu. Erfarne jägaren Rasmus Boström har numera alltid flytväst på sina hundar, om han jagar i områden med farliga isar.

"}}

– Jag har en väst som jag började med att skära bort handtaget på ryggen på. Det går inte att ha när man jagar med stövare som gärna går in i gryt eller riskerar att fastna i terrängen, säger Rasmus Boström.

Jaktjournalen har under veckan rapporterat om två fall där jägare lyckats rädda sina hundar under dramatiska förhållanden.

Olof Granhagen hade flytväst åt sig själv och använde en gammal vindsurfingbräda och när han tog sig ut till sin american foxhound Ben, som kämpade för sitt liv i en vak i Leksand.

Torbjörn Figare kunde rädda sin jämthund Cecar från ett isflak, med hjälp av en spårlina och en stege. Se länkar till de båda artiklarna nedan.

”…allra mest rädd för”

Rasmus Boström i Älvdalen har tagit fasta på att många jakthundar lever farligt när isarna är dåliga.

– Det är fort gjort att en räv ut på någon svag is och man inte hinner fram och rädda hunden. Jag är allra mest rädd för de där trögflytande åarna där isarna aldrig lägger sig riktigt. Den här tiden på året är otäck, säger Rasmus.

Han själv inte haft någon hund som dött till följd av svaga isar. Men han har varit med när jaktkompisar förlorat sina hundar.

– En kompis såg att det fortfarande svallade i vattnet när han kom fram till vaken. Han tror att hunden sjönk ögonblicket före, säger Rasmus.

När hunden väl hamnar i en vak kämpar den för att ta sig upp. Men många gånger fastnar den och blir hängande på iskanten tills krafterna tar slut. Då sjunker den.

– En flytväst innebär naturligtvis ingen hundraprocentig säkerhet, men jag får kanske en kvart, 20 minuter extra tid att hinna fram till hunden, säger Rasmus Boström.

”Skitsmart”

Han är inte riktigt nöjd med den flytväst han har till hundarna idag.

– Jag skulle vilja ha en som är smidigare. Den här västen drar ned hundens drevhastighet med kanske två kilometer i timmen, säger Rasmus.

Han har uppmärksammat Jaktjournalens artiklar om Olof Granhagen och Torbjörn Figaro.

– Jag har pratat med kompisar om vindsurfingbrädan som användes – skitsmart. Även om man kommer fram till iskanten, så gäller det ju att ta sig ut till hunden också. En spårlina är i alla fall ett måste, säger Rasmus Boström.