Jaktnyheter

Facebook spärrar EU-valfilm då den visar vapen

Eftersom en hagelbössa syntes i reklamfilmen spärrades den av Facebook.
Ella Bohlin (KD) kandiderar till EU-parlamentet. I en kampanjfilm lyfter hon jaktfrågor, men eftersom hon bär en hagelbock över axeln blockades den av Facebook.
Ella Bohlin (KD) kandiderar i EU-valet med fokus på jaktfrågor. I sin kampanjfilm lyfter hon jaktfrågor samtidigt som hon porträtteras i skogen med sin hund. Hon dricker kaffe och spanar med kikare. Men eftersom hon också har ett vapen över axeln har Facebook spärrat filmen. – Kampanjfilmen låg på vår facebooksida, men när vi skulle försöka nå våra målgrupper som är jakt- och fiskeintresserade, genom att använda filmen i en kampanj så blev den stoppad av Facebook. Vi fick en skriftlig motivering som man får gissa lite kring, men det stod ungefär att det förekommer vapen och ammunition i filmen, vilket strider mot deras värdegrunder. För mig är det konstigt eftersom filmen är helt okontroversiell.

Strider mot Facebooks värdegrund

Facebook har tidigare spärrat liknande jaktrelaterat innehåll. Sedan mars 2019 har Jaktjournalen stoppats från att marknadsföra tre inlägg som strider mot bolagets värdegrund men redan innan dess fanns det problem som  Journalisten har uppmärksammat här. Ella Bohlin menar att detta är en demokratifråga då hon planerat större delen av sin personkampanjsbudget för just Facebook. – Med Facebook är det enkelt att identifiera rätt målgrupp men nu hindras vi från att kommunicera mot den. I slutänden är det en demokratifråga, säger hon. Filmen ligger på Youtube idag.

Daniel Sanchez 0300-306 21 daniel.sanchez@jaktjournalen.se