Jaktnyheter

Facebook kan rädda septemberjakten för Anna-Maria och Ina

Anna-Maria Wallin och hennes jämthund ser ut att få bra med jakt i höst. Foto: Privat

Anna-Maria Wallin deppade över att hennes och jämthundstiken Inas septemberjakt på älg ställs in i år. Hon efterlyste jakt på Facebook och fick direkt flera svar.

"}}

– Jag jagar i ett lag i Järvsö, där vi valt att ställa in septemberjakten, Anna-Maria.

Jaktjournalen har i flera artiklar berättat om det starka rovdjurstrycket i Nordvästa Hälsingland. Både varg och björn har medfört att älgstammen knappt är jaktbar på många håll.

Anna-Maria har jagat i sex år och nu går hon in i sin tredje säsong som hundförare, med femåriga jämthundstiken Rävelmyrans Anja, eller Ina som hon kallas till vardags.

– Jag deppade ett tag över att septemberjakten var inställd. Men sedan tänkte jag att det måste finnas jaktlag som behöver hund och hundförare och i tisdags lade jag ute en efterlysning på Facebook, berättar Anna-Maria.

Tre svar direkt

Redan samma dag fick hon erbjudanden om jakt i tre olika områden – Idre i Dalarna, söder om Sundsvall och i Norsjö i Västerbotten.

– Som det ser ut nu kommer jag att jaga två veckor i två olika lag, konstaterar Anna-Maria.

Med oktoberjakten blir det alltså tre veckor älgjakt Anna-Maria och Ina i höst.

– Minst. Jag kommer förhoppningsvis kunna att jaga helger också, kommenterar Anna-Maria.

Hon har förklarat för jaktlagen som hört av sig att både hon och hunden är ganska färska i jaktsammanhang.

– Ina är svinbra på att hitta älg och jag är ute i skogen med henne så mycket jag kan. Men jag kan inte lämna någon älggaranti. Hon söker upp dem och skäller bra vid upptag, men har fortfarande en del att lära när det gäller att ställa älgar, säger Anna Maria.

Vad säger du om gensvaret på Facebook?
– Helt fantastiskt, en så enkel och genial plattform som man kan använda till sådant här, skapa kontakt mellan människor som inte ens känner varandra från början.

Anna-Maria Wallin har fokuserat på att vara så mycket hon kan i skogen med sin jämthundstik Ina. Foto: Privat