Jaktnyheter

Exminister orolig för att norska vargar drivs till Sverige

Förre miljö- och klimatministern Ola Elvestuen, är orolig för att vargar motas över landsgränsen och blir skjutna i Sverige. Foto: Stortinget och Gettyimages, montage

Exministern Ola Elvestuen, V, är orolig för att norska vargar motas över till Sverige och blir skjutna. Elvestuen frågar sig vad den norska regeringen gör åt saken. Enligt vargforskare Olof Liberg är det dock utsiktslöst att försöka mota vargar från Norge till Sverige.

"}}

Oslo Tingsrätt har stoppat vargjakten i licensreviren. Under måndagen väntas muntliga förhandlingar i rätten, nu med en ny domare.

Den förre domaren har förflutet som lokalpolitiker för norska Miljöpartiet och avgick efter att hans objektivitet ifrågasatts.

Under tiden pågår den svenska licensjakten för fullt och det är fullskjutet i ett av gränsreviren, Kockohonka. I gränsområdena Ulvåa och Juvberget har sex av tolv vargar fällts.

Orolig för vargarna

Nu är förre miljö- och klimatministern i Norge, vänsterpartisten Ola Elvestuen, orolig för att vargar som befinner sig på den norska sidan drivs till Sverige och blir skjutna.

Elvestuen vänder sig därför till nuvarande miljö- och klimatministern i Norge, Espen Barth Eide, Arbeiderpartiet, med en fråga.

I frågan, som ställs officiellt i Stortinget, skriver Elvestuen:

”Vad gör regeringen för att säkra att vargar inte drivs till Sverige och skjuts där, i strid med tingsrättens beslut om att stoppa jakten i Norge?”

I sin fråga pekar Elvestuen på att hundar används i den svenska jakten, något som inte är tillåtet i Norge.

När detta skrivs har Espen Barth Eide ännu inte svarat.

Gjorde försök i Jämtland

Vargforskare Olof Liberg tror inte att det finns någon möjlighet att driva norska vargar till Sverige, även om det kan finnas norrmän som önskar det.

– Nej, det tror jag inte på – att mota vargar är inte lätt. Man gjorde ett försök i Jämtland med en varg som hängde kring en hundgård. Man fick i väg honom några kilometer, men han kom tillbaka varje gång. Vargar går som de vill, säger Liberg.