Envisa vildsvin i Fagersta | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
6 månader sedan vildsvin
Karl Johan Bylund sköt ett vildsvin i gruppen. Dagen efter var de tillbaka på samma plats igen. Foto: Mikael Moilanen och Gettyimages, montage
Envisa vildsvin i Fagersta
"Vi sköt en - dagen efter var dom tillbaka igen"

Vildsvinen i Fagersta fortsätter gå hårt åt villaträdgårdar – och de ger sig inte.
– I förgår sköt jag en, nästa kväll var gruppen tillbaka på platsen, berättar jaktledaren Karl Johan Bylund.

Sedan ett par år tillbaka har vildsvinsstammen vuxit starkt i västmanländska Fagersta. Problemen kulminerade för tre år sedan då en kvinna på hundpromenad blev omkullsprungen av en galt och biten i bland annat benen.

– Hittills har vi skjutit sex vildsvin i vårt jaktlag. Grannlaget har skjutit 18 stycken, berättar Karl Johan Bylund, jaktledare i Fagersta kommuns jaktlag.

Senaste månaderna har problemen varit störst i stadsdelen Västanfors, där det finns villaägare som fått sina trädgårdar helt uppbökade.

Återvände dagen efter

– En utav dem ringde i förrgår kväll. Han bjöd in mig i huset, så att jag kunde stå på övervåningen och se vad det var för grisar och var de stod. Det var en sugga med kultingar, men också ett par andra, lite större grisar. Jag lyckades skjuta en av dem, berättar Karl-Johan Bylund.

Han tänkte att vildsvinen nu skulle hålla sig borta ifrån den drabbade fastigheten. Men så blev det inte.

– Igår kväll ringde husägaren igen. Då var samma sugga och smågrisar tillbaka. Man har ju sagt att de skulle bli rädda och hålla sig undan efter att man skjutit en av dem, men det gjorde i alla fall inte den här gruppen, konstaterar Karl-Johan Bylund.

Han gjorde ett nytt jaktförsök på tisdagskvällen, men då försvann vildsvinen ut i skogen innan Karl-Johan var redo för skott.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!