Entusiaster i Sörmland jobbar hårt för skogsharen | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
1 år sedan skogshare
Bröderna Sören och Göran Andersson lägger ned många mantimmar på att underlätta för skogshararna. Foto: Gettyimages och privat, montage
Entusiaster i Sörmland jobbar hårt för skogsharen
I Vibyholm i Sörmland finns två sanna viltvårdsentusiaster. Bröderna Sören och Göran Andersson har lagt ned hundratals timmar på att få till skydd och mat för skogsharen.
Sören Andersson sköter jakten på Wibyholms gods och brinner för harjakt med sina två finnstövare. – Jag är harjägare och brorsan klövviltsjägare, men han tycker om att jobba och har gått med röjsågen eftersom jag är dålig i ryggen, berättar Sören Andersson. Gården är på totalt 3 000 hektar och i ett hörn finns ett litet skogsområde på cirka 150-200 hektar där skogsharen trivs.

Sören och Göran Andersson

”Jäkligt bra skydd”

Det gjordes underröjningar i området och fällda granar och björkar blev kvar på marken. – I fjol började jag med att lägga ihop ris och träd i en massa rishögar. Det blir jäkligt bra skydd för skogsharen, berättar Sören. Han har även slagit ned stolpar, snickrat en ram och byggt ett tre gånger tre meter stort ”golv” åt hararna i den tätaste planteringen. – Det är 20 centimeters frigång från marken och jag har täckt med presenning och ris. Det där blir värdefullt för svenskhareungar. De tål ju inte vätan i början, säger Sören.

Ljung och klöverblandning

Han även lagt gödning på ljung som växer i området. – Jag såg att den for illa under torrsomrarna. Hararna behöver ju inte bara skydd, de behöver mat också. Därför har jag också sått småfläckar med klöverblandning, som är värdefullt för skogsharna på somrarna, konstaterar Sören. Hittills har bröderna lagt ned cirka 300 timmar på sitt entusiastprojekt. – Det blir också trevligare för alla typer av hundjakt. Man vill ju inte släppa en hund i ett område där det ligger massor med torkade träd huller om buller. Ja, det är lite sådant jag pysslat med sedan jag blev pensionär för ett år sedan, sammanfattar Sören.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21
 

Ett golv som blir skyddande tak för harungar. Foto: Privat

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!