Jaktnyheter

Emelie fällde jättegrävling

Emelie Runnelid, Jimpa Lindberg och foxterriern Byälvens Skott med grävlingen som Emelie fällde på söndagen. Foto: Privat

Emilie Runnelid fällde en jättegrävling på söndagen. Den krönta vägen stannade på 20,690 gram. Frågan är om det är rekord.

"}}

Emelie Runnelid och sambon Jonte Helin bor i Orsa, men på söndagen var de inbjudna på jakt på Vikbolandet utanför Norrköping i Östergötland.

Först blev det drevjakt med stövare och en räv gick i gryt. En terrier skickades ned i grytet och räven kom ut framför Emelie, som lyckades skjuta den.

Sedan testades ytterligare ett gryt, där Jimpa Lindberg släppte ned sin foxterrier, Byälvens Skott. I grytet låg jättegrävlingen och efter lång grävning lyckades Emelie skjuta den.

– Då syntes bara huvudet. När jag lyckades dra ut den blev alla överraskade över hur stor den var, berättar Emelie.

20,690 gram

Man har vägt grävlingshanen på flera vågar, bland annat en krönt våg i ett slakteri, och vågarna visar en kroppsvikt på 20 kilo och 690 gram

Vid trofébedömning är det skallarna som mäts och Jaktjournalen har inte lyckats hitta någon officiell uppgift över rekordvikter på grävling i Sverige.

Svensk Jakt har berättat om en grävling på 17 kilo som fälldes på en åtel, och Jakt & Jägare har skrivit om en grävling som fälldes i Norge och vägde 19,1 kilo.

Enligt Wikipedia väger hanarna normalt upp till 16.7 kilo.

”Kanske den fetaste i Sverige”

Norska Folkehelseinsituttet uppger att det noterats grävlingshanar som vägt 22 kilo, men uppgiften preciseras inte närmare.

Den erfarne jägaren Rasmus Boström har jagat en hel del grävling och säger spontant att Emelies grävling är mycket stor. Men Rasmus har ingen koll på hur mycket hans grävlingar vägt.

– Nej, det vet jag inte egentligen. jag brukar inte väga grävlingarna, säger Rasmus Boström.

Hängivne predatorjägaren Einar Lundgren har de senaste fem-sju åren skjutit omkring 100 djur i gryt. Men han har aldrig stött på någon så tung grävling som den Emelie fällde.

– Det är en fruktansvärt stor grävling, säger Einar Lundgren.

Henrik Thurfjell på SLU Artdatabanken kan inte säga vad som är svenskt rekord i kroppsvikt för grävling.

Men 20 kilo och 690 gram är en väldigt stor grävling – kanske den fetaste i Sverige, konstaterar han.

Det blev lyckad predatorjakt för Emelie Runnelid på söndagen. Först en räv och sedan en mycket stor grävling. Foto: Privat