Jaktnyheter

Ekberg vann i domstol – får tillbaka pengar för uppskjuten jaktmässa

Västmanlands tingsrätt ger Thomas Ekberg, till vänster, rätt mot Torbjörn Larsson och mässan Swedish Game Fair. Mässavgiften ska betalas tillbaka. Foto: Mikael Moilanen och Anders Ljung, montage

Thomas Ekberg och hans företag får rätt mot Torbjörn Larsson och mässan Swedish Game Fair. Ekberg får tillbaka sina pengar för den uppskjutna mässan och Swedish Game Fair ska betala hans rättegångskostnader. Det har Västmanlands tingsrätt beslutat i en dom.

"}}

– Pengarna är inte det viktigaste för mig, men jag är glad att det här kan bli ett prejudikat för andra, små företagare inom jaktbranschen, säger Thomas Ekberg till Jaktjournalen.

Tingsrätten beslutar att Thomas Ekberg och hans bolag, Thomas Ekberg Jakt, Vilt, Skytte AB, ska ha tillbaka 31.250 kronor plus ränta, pengar som betalades in för deltagande i Swedish Game Fair-mässan som skjutits upp flera gånger på grund av pandemin.

Torbjörn Larsson och hans mässbolag ska också betala Ekbergs rättegångskostnader och avgifter på sammanlagt 47.800 kronor plus ränta.

Pandemin stoppade mässan

Jaktjournalen har i flera artiklar berättat om den kritik som riktats mot Jägareförbundets förre ordförande, tillika mässgeneral Torbjörn Larsson och det faktum att företag nekas återbetalning av mässavgifter.

Den ursprungliga planen var att Swedish Game Fair skulle arrangeras i maj 2020. Men pandemin slog till och mässan flyttades först till augusti 2020, sedan till maj 2021 och slutligen till maj 2022.

Torbjörn Larsson har försvarat sig med att mässan varit omöjlig att arrangera på grund av pandemin och att force major-skrivningen i avtalet ger honom rätt att hålla inne pengar som mässdeltagande företag betalat in.

Thomas Ekberg beslutade att dra ärendet till tingsrätten och kräva tillbaka sina pengar.

”Oskälig”

Just ordet ”pandemi” skrevs in i force major-klausulen i efterhand. Men det spelar ingen roll, menar Västmanlands tingsrätt.

Klausulen gäller eftersom det i avtalet står att den skall omfatta till exempel naturkatastrof, brand eller därmed jämförlig händelse.

– Tingsrätten har kommit fram till att force major-klausulen just i det här fallet, med Thomas Ekberg, är oskälig, säger tingsfiskal Anna Bergqvist, som dömt i målet.

Varför då?
– För att Thomas Ekbergs bolag blev bundet av avtalet under en väldigt lång och oförutsägbar framtid, svarar Anna Bergqvist.

Thomas Ekberg är glad.

– Om man har en mässa, en vara eller en tjänst som man säljer, ser jag det som naturligt att man betalar tillbaka eller frågar om pengarna kan stå kvar hos det säljande bolaget om produkten inte kan levereras. Vem vet, det kanske inte blir någon mässa i vår heller. Kan vi tvingas vänta i tio år? En stor aktör som Torbjörn Larsson ska inte få bete sig så här, säger Thomas Ekberg.

Vill analysera domen

Torbjörn Larsson säger till Jaktjournalen att han inte hunnit läsa och analysera domen ännu.

– Det viktigaste för mig är att mina avtal är tydliga mot mina kunder. På ett sätt är det bra att vi kan testa det här, sedan tycker jag att det är olyckligt att en person vill driva det här i media. Det här är en normal affärsuppgörelse. Är man inte överens om avtalet så får en myndighet eller domstol avgöra och det tycker jag är bra, säger Torbjörn Larsson.

Han ska fundera på om domen ska överklagas – eller om han behöver vara tydligare mot sina affärspartners i framtiden.

– Vi firar 20 år med Swedish Game Fair och vi har aldrig haft ett enda problem med en enda kund som vi inte kunnat lösa.

Du har väl en missnöjd kund till, Håkan Andersson på Asonjakt.se i Vimmerby, som vill ha tillbaka sina pengar?

– Vi kommer att lösa det. Det är inte så att vi inte sagt att vi inte ska betala. Vi måste ju lösa det här med pandemin och allting. Och nu verkar det som allt ordnar sig, att vi kommer att kunna genomföra mässan nästa år. Vi räknar med en rekordmässa, det är ett otroligt stort intresse, säger Torbjörn Larsson.