Annons
Eftersökte älg - hamnade öga mot öga med 139-kilos björn - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 år sedan björn
Benka Wallin med hund och den skadade björnen som han avlivade. Foto: Privt
Eftersökte älg - hamnade öga mot öga med 139-kilos björn

– Jag blev alldeles kall och det gick en rysning upp efter hela ryggen.
Det säger jämtländske jägaren Benka Wallin, som skickades ut på ett eftersök på älg och plötsligt stod öga mot öga med en 139-kilos björn.

Det var i lördags som polisen ringde Benka Wallin och berättade att ett tåg råkat ut för en viltolycka mellan Bräcke och Kälarne vid 22-tiden på fredagskvällen.

Lokföraren hade sett ett djur i mörkret på banvallen och sedan small det till i loket.

Påkörd älg, rapporterade lokföraren.

Benka Wallin skickades till platsen. Han hade med sig sin mest erfarna jämthund och sökte i stenskravlet bredvid järnvägsspåret.

– Jag hade fått uppgift om fel plats och tog mig fram i stenig och oländig terräng bredvid banvallen. Rätt vad det var såg jag någonting som först såg ut som en deciliter filmjölk som någon hällt ut ut. När jag kollade var det fett, ister som var stort som en knytnäve, berättar Benka.

Öga mot öga med björn

Till slut hittade hunden en bloddroppe, och en bloddroppe till. Rätt vad det var såg Benka platser i terrängen som han först trodde var legor. Men det var också uppriven mossa och massakrerade stubbar.

– Jag kände i kopplet att hunden hade hade något på gång. Precis när jag skulle släppa honom tittade jag upp och fick se huvudet på en björn 20 meter bort. Det gick en rysning längs hela ryggen och jag tänkte att björnen hittat älgen först – ”och här kommer jag mitt i måltiden”. Jag slet med mig hunden i spårlinan och sprang undan 50 meter. Nu kommer han och tar mig, tänkte jag, berättar Benka.

Men det kom ingen björn och då bestämde sig Benka för att gå in och titta igen. Han band fast hunden i ett träd.

Illa skadad

– Efteråt tänker jag att jag är helt dum i huvudet. Men jag började ana att det kanske var björnen som blivit påkörd. Jag ville kolla och när jag gick runt en liten bit såg jag att björnen var illa skadad bak. Den hade fått smällen av tåget över bakdelen av ryggen, berättar Benka.

Jämthunden gnällde och björnen var helt fokuserad på hunden. Benka kunde skjuta två skott och avliva björnen.

– Det var en hane på 139 kilo. Det jag trodde var legor var troligtvis spår efter att björnen försökt riva sig fram med frambenen i mossan. Istret jag hittade kom från ryggen på björnen. Mycket har jag varit med om men det här var speciellt.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!