Jaktnyheter

Eftersökshund jagad av två vargar

Linus Håkansson och hans sjuårige vorstehhane Blazer. Foto: Privat

Eftersöksjägaren Linus Håkansson och hans strävhåriga vorstehhane var med om allvarlig incident under ett trafikeftersök.
- Jag trodde att han stött ihop med vildsvin, men plötsligt kom två vargar, berättar Linus för Jaktjournalen.

"}}

Det var vid 19.30-tiden den 4 november som Linus och hans sjuårige vorsteh Blazer blev utringda till en viltolycka på väg 204 strax öster om Mullhyttan i Örebro län.

Blazer är så stor och skarp att han river ned rådjur på egen hand. Sådana hundar måste användas när rådjuren är så pass krya att de inte går att spåra ikapp.

– Vi spårade och kom fram till ett stort dike. Rådjuret låg på kanten och hoppade över det tre meter breda diket, berättar Linus.

Släppte Blazer

Han förstod att han det skulle ta väsentlig tid för honom att ta sig över, så han släppte Blazer, som också hoppade över diket och bar av efter rådjuret.

Linus fick bada och klättra sig över diket och när han kom upp till kanten på en mosse såg han på pejlen att Blazer var 800 meter bort i terrängen.

– Då hörde jag plötsligt ett illvrål och sedan såg jag på pejlen att hunden kom springande rakt tillbaka till mig i en djäkla fart, säger Linus.

Han tänkte först att Blazer kanske stött ihop med vildsvin.

– Han fortsatte förbi mig och mot bilen och plötsligt dök det upp två vargar på 10-15 meters avstånd. Jag höjde bössan för att vara beredd, men då särade de på sig och sprang åt varsitt håll, berättar Linus.

I området finns flera kända vargrevir – bland annat Ölenreviret.

Vargstål

Blazer bar en skyddsväst med så kallat vargstål – alltså 45 millimeter långa, rostfria fjäderstål som står i två rader uppe på ryggen på västen.

Blazer klarade sig helskinnad, men var ordentligt ”låg” efter dramat.

– Han ville inte tillbaka mot skogen, utan drog mot bilen, berättar Linus som undersökt västen och inte kan se några märken efter vargtänder i den.

Men var det varg eller hund som gav ifrån sig ett illvrål?

– Bra fråga, jag vet inte, säger Linus.

Vågar du släppa hund igen på eftersök i området?
– Det måste jag kunna göra. Var tredje, var fjärde rådjur går undan. Ett rådjur kan gå långt med ett framben som är av. Men jag kommer alltid att ha vargvästen på honom. Den skyddar inte längst bak eller på magen, men jag hoppas i alla fall att den ska försvåra så pass mycket för vargarna att hunden får lite extra tid, säger Linus.

Vad som hände med rådjuret är oklart. Eftersöket avbröts.

Vargarna jagade vorstehn Blazer på eftersöket öster om Mullhyttan. Karta: Eniro