Jaktnyheter

Dubbla jaktlag sätts in mot vildsvinen

En markägare och en jordbruksarendator tar in ett extra jaktlag. Foto: Gettyimages
En markägare och en jordbruksarrendator i Småland har satt in dubbla jaktlag för att komma till rätta med vildsvinsskadorna.
Tidningen ATL rapporterar i sin pappersupplaga om markägaren Åke Hammarskjöld och jordbruksarrendatorn Kjell Davidsson, på Stora Tuna Gård utanför Vimmerby, som haft stora problem med vildsvin under våren. Bland annat har vildsvinen bökat upp och förstört 18 hektar betesmark. Medlemmarna i det ordinarie jaktlaget bor inte i området och därför är det svårt för dem att skyddsjaga så mycket som behövs.

Jagar bara vildsvin

Därför har man satt in ett extra jaktlag med lokala jägare, som enbart jagar vildsvin vid grödor. – De lokala killarna slipper betala dyra avgifter och kan till och med tjäna på detta om de skjuter mycket gris, säger Åke Hammarskjöld till ATL. Han och jordbruksarrendatorn kommunicerar med vildsvinsjägarna via appar och berättar var det finns nysådda åkrar. Man har anlagt åtlar på skogen och har fredade områden där vildsvinen inte jagas. – Men kommer de ut på åkermarken ska de veta att det smäller, säger Åke Hammarskjöld till ATL.