Jaktnyheter

Drevern Dina var borta i åtta dagar – fastnade i gryt

Efter åtta dagar kom Dina hem igen. Husse Jens Högberg är helt säker på att hon suttit fast i gryt. Foto: Privat
Jens Högberg, Nyköping hade gett upp hoppet om att återse sin drevertik Dina men åtta dagar efter att hon smet dök hon plötsligt upp och hittades 30 meter från tomten hon rymde i från.
Jens Högberg har haft flera drevrar genom åren och just nu har han den sjuåriga drevertiken Lökkas Dina samt en ungtik. I torsdags förra veckan var han på besök hos en arbetskollega i Lid, två mil utanför Nyköping. – Jag skulle hjälpa honom att mecka lite med hans bil och hade med hundarna. Det fanns en hundgård intill garaget och jag satte bägge hundarna i den. Efter ett tag tittade Jens upp och märkte hur ungtiken satt stilla och lutade sig mot staketet. Han ställde sig upp och såg då att Dina var borta.

Letade utan resultat

– Vi letade hela dagen och kvällen utan resultat. En bur ställdes ut men Dina kom inte hem på natten heller. Hunden efterlystes på sociala medier och polisen informerades. Samtidigt fortsatte Jens och hans kollega att leta och lyssna med boende i området. – Jag hade en dålig känsla för jag vet att Dina har en förkärlek för räv och en historia av att gå i gryt. När ingen vare sig sett eller hört något på flera dagar blev jag mer och mer säker på att hon gått ner sig i ett gryt och fastnat. Tanken på att jag inte skulle få återse henne växte för varje dag som gick.

Dina hade sår på huvudet och alla fyra benen. Foto: Privat

Hade sår och luktade gryt

Men så i går kväll vid 18-tiden får dyker Dina upp igen. En bil upptäcker henne bara ett stenkast i från tomten där hon rymde. – Hon var var glad men hade magrat och det fanns sår på huvud och tassar som indikerar på att hon suttit fast. Dessutom blev det världens rökmoln när man klappade henne och hon luktade illa. Jag är hundra procent säker på att hon hittat ett rävspår och följt det ner i nåt gryt. Nu ska Dina få vila upp sig och få mat och vätska. Hon har också undersökts av veterinär. Jens kommer hålla koll på eventuella hål i hundgårdsnätet framöver. – Jag vill inte uppleva den här känslan igen. Det är verkligen skönt att hon kommit hem. Jag har haft henne till låns i tre år och tog över henne helt och hållet för bara en månad sedan, säger Jens och tillägger att tiken redan i höstas fick smeknamnet HouDina, när hon smet ur en hundbur. Smeknamnet blir nog permanent nu.