Drar i handbromsen – väldigt lite älg i markerna

Smedsbyns viltvårdsområde i Luleå kommun pausar älgjakten efter bara två veckors jakt. Det finns knappt någon älg på jaktmarken som huvudsakligen består av bondskog.

Nu blåser jaktlaget i Smedsbyn av älgjakten. Det finns inte tillräckligt med älg för att jakten ska kännas meningsfull. Foto: Gettyimages

– Vi är 35 jägare och under de fyra första jaktdagarna sköt vi bara en älg. Dessutom hade vi lite ”obsar” och hundförarna upplevde också att det var lite älg. Därför pausar vi jakten tidigare än normalt, berättar Hans Granström, jaktledare i Smedsbyn.

Jaktmarken är relativt torr i sin karaktär. De två senaste somrarna har också varit torrare än normalt och avsaknaden av vatten kan var en anledning till att älgarna inte befinner sig i området.

Älgobsstatistiken för denna del av Luleå kommun visar också att älgstammen minskade ifjol och denna minskning har förstärkts i år.

– När älgjakten är så lång finns det ingen anledning att förhasta sig. Vi träffas igen i oktober och då får vi se vad beslutet blir, avslutar Hans Granström.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT
ANNONS ▼

Annonser