Drar i handbromsen – väldigt lite älg i markerna

Smedsbyns viltvårdsområde i Luleå kommun pausar älgjakten efter bara två veckors jakt. Det finns knappt någon älg på jaktmarken som huvudsakligen består av bondskog.

Nu blåser jaktlaget i Smedsbyn av älgjakten. Det finns inte tillräckligt med älg för att jakten ska kännas meningsfull. Foto: Gettyimages

– Vi är 35 jägare och under de fyra första jaktdagarna sköt vi bara en älg. Dessutom hade vi lite ”obsar” och hundförarna upplevde också att det var lite älg. Därför pausar vi jakten tidigare än normalt, berättar Hans Granström, jaktledare i Smedsbyn.

Jaktmarken är relativt torr i sin karaktär. De två senaste somrarna har också varit torrare än normalt och avsaknaden av vatten kan var en anledning till att älgarna inte befinner sig i området.

Älgobsstatistiken för denna del av Luleå kommun visar också att älgstammen minskade ifjol och denna minskning har förstärkts i år.

– När älgjakten är så lång finns det ingen anledning att förhasta sig. Vi träffas igen i oktober och då får vi se vad beslutet blir, avslutar Hans Granström.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sauer och Blaser återkallar ljuddämpare

Häromåret kom Blaser med ny version av R8 med integrerad ljuddämpare i pipan. Även systerföretaget Sauer tog fram en egen version till 404:an. Men efter kondens- och korrosionsproblem uppmanas nu kunder som köpt vapnen att returnera ljuddämparen.

Låst läge om drivande hundar i norsk vargjakt

Bevarandeföreningarna i Norge verkar inte få något gehör från regeringen i kravet på att stoppa användningen av drivande hund vid skyddsjakt på varg. Regeringen ställer sig också kallsinnig till kravet från jägare och djurägare, att drivande hund ska få användas även i licensjakten på varg.

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.
ANNONS ▼