Drar i handbromsen – väldigt lite älg i markerna

Smedsbyns viltvårdsområde i Luleå kommun pausar älgjakten efter bara två veckors jakt. Det finns knappt någon älg på jaktmarken som huvudsakligen består av bondskog.

Nu blåser jaktlaget i Smedsbyn av älgjakten. Det finns inte tillräckligt med älg för att jakten ska kännas meningsfull. Foto: Gettyimages

– Vi är 35 jägare och under de fyra första jaktdagarna sköt vi bara en älg. Dessutom hade vi lite ”obsar” och hundförarna upplevde också att det var lite älg. Därför pausar vi jakten tidigare än normalt, berättar Hans Granström, jaktledare i Smedsbyn.

Jaktmarken är relativt torr i sin karaktär. De två senaste somrarna har också varit torrare än normalt och avsaknaden av vatten kan var en anledning till att älgarna inte befinner sig i området.

Älgobsstatistiken för denna del av Luleå kommun visar också att älgstammen minskade ifjol och denna minskning har förstärkts i år.

– När älgjakten är så lång finns det ingen anledning att förhasta sig. Vi träffas igen i oktober och då får vi se vad beslutet blir, avslutar Hans Granström.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Polisen: Vikbar kolv är okej, men…

När Olle Lund från Örebro ansökte om licens på en Ruger RPR fick han först avslag på grund av den vikbara kolven, men förvaltningsrätten godkände den. Nu hävdar polisen att det är den vikbara kolven i kombination med pistolgrepp som inte är tillåten.

DEBATT: ”Som att bita sig själv i svansen”

Det kan inte ses som något annat än en ren och skär maktdemonstration för att tysta inte bara den enskilde medlemmen utan även alla andra medlemmar, som eventuellt skulle kunna tänka sig att kritisera organisationen. Det skriver professor Eva Schömer i ett svar i debatten mellan henne och Svenska Kennelklubben, SKK.
ANNONS ▼

Annonser