Jaktnyheter

Doris – dreverkungens drottning

Vildtjärns Doris SEJCH NJCH FinJCH NORDJCH SEUCH NUCH FinUCH NORDUCH IntUCH SE39951/2013, hur erövrat de flesta titlar som går att vinna på utställning och jaktprov.
Thomas Ekroth, Umeå, har haft fem drevrar i sin ägo och alla har varit jakt- och utställningschampions. Den senaste, Vildtjärns Doris har haft fantastiska framgångar både i utställningsringen och på jaktprov. Om det funnits ett VM i drever hade Thomas definitivt varit världsmästare.
Thomas Ekroth, är 51 år och bor utanför Umeå i Västerbotten. Hans hundintresse började med en retriever och tillsammans med sin hund var Thomas väldigt aktiv i spaniel- och retrieverklubben där han bland annat ansvarade för dressyr­kurser. – Det visade sig vara lite för få änder på mina marker och för få jakttillfällen, berättar Thomas. Intresset för drever växte sig starkare efter att han fått vara med som gästjägare på ett par drevjakter. Vad Thomas speciellt gillade med drever var deras jaktlust och att man kan jaga hela dagen med sin hund. – Jag var extremt jaktintresserad och dre­ver verkade passa mig perfekt, säger Tho­mas.

Första drevern

Thomas vände sig till John Eden, Tierp, som hade Klockarmyrens kennel för att hämta sin första hund. – Med tiden blev jag god vän med John och hade förmånen att få följa med honom på jakt och ta del av hans massiva kunskaper om drevrar. Första hunden hette Klockarmyrens Durax och blev både jaktchampion och utställningschampion. Efter ett par år vände sig Thomas till Åke och Siv Andersson, Uppsala, som hade Tuthammarens kennel. – Tuthammarens hade under många år mycket bra blodslinjer och det visade sig snabbt att Tuthammarens Acke skulle bli en riktig stjärna på dreverhimlen.

Doris är effektiv i skogen.

Vildtjärns Doris

Efter att Tuthammarens Acke, vunnit allt som går att vinna på jaktprov och sopat banan på utställningar så tog Thomas en valp efter sin stjärna NORDJCH NORDUCH INTUCH Tuthammarens Acke II och SE JCH SE UCH SE VCH Mejcas Carro. Resultatet blev Vildtjärns Doris som föddes 2013 och sedan dess gjort en spikrak karriär på jaktprov och utställning. Doris har nio championattitlar och har erövrat allt som går att vinna på utställning och jaktprov. – Doris toppar dessutom Ackes resultat genom två suveräna prov i Finland och i Norge, säger Thomas stolt. Värd att notera är att Doris endast startat på fem jaktprov under åren. 2014 utförde Doris det bästa drev­provet i Västerbotten. 2015 var hon bästa kortdrivande hund i länet och bästa hardrivande drever. Hon blev även klubbmästare och Bästa hund på drevprov. Hon tog förstapris på både hare och hjort under året.

Kanonprov i Finland

I Finland gjorde Doris sitt livs jaktprov när hon erövrade 96,57 poäng av 100 möjliga. Enligt Thomas är det ett av de tre bästa drevprov som genomförts i Finland för drev­rar. Doris började med att driva ett rådjur som buktade tätt i 110 minuter. De sista tio minu­terna gick drevet undan en bit, men Thomas kunde kalla in henne och göra ett nytt släpp. Doris tog snabbt upp och drev en timme när Thomas kallade in henne på fullt drev. Domaren hade inte fått chansen att se söket och därför släpptes hon återigen efter totalt tre timmars drev och då tog Doris återigen upp ett rådjur och började driva. – Doris visade sig från sin bästa sida och domaren var imponerad av hennes jaktlust. Doris har även ett förstapris i Norge med i stort sett maxresultat. Doris har tagit förstapris på samtliga jakt­prov – fem prov – fem förstapris. Hon har fyra kullsyskon och samtliga har förstapris på jaktprov.

Stolt husse med duktig hund.

Injagningsmetoder

Thomas berättar att varken Acke eller Doris börjat driva speciellt tidigt. Doris var närmare ett år när det lossnade för henne, men sedan utvecklades hon snabbt. Jag tycker inte det är viktigt att hundarna börjar driva när de är fem-sex månader gamla, säger Thomas. Han vill varna för risken att de unga hundarna då mycket lättare utsätter sig för risken att bli skadade. Thomas börjar tidigt med valpen för att göra den skogsvan och träna sök, lydnad och kontakt. Han är även noga med att träna blodspår med sina hundar. – Eftersök inträffar och då är det viktigt att hunden är tränad och vet vad den ska göra, säger Thomas.

Jaktstart

När det blir lovligt att släppa hunden den 21 augusti börjar Thomas vara ute med sin hund. – Jag ser till att gå i marker där det är minst risk för att hitta rådjur och hunden får vara ute en kortare tur varje dag fram till jaktpremiären. När jaktsäsongen börjar har Thomas tränat sina drevrar så att de går att kalla in. – Om man är intresserad av en effektiv jaktdag måste man kunna kalla in hunden för att kunna göra ett eller två nya släpp under en jaktdag, anser Thomas. För att få inkallningen att fungera börjar han redan med valpen vid matskålen och blåser i jakthornet. Sedan ökas kraven i små steg ute på tomten och sedan när valpen är upptagen med att leka med en annan hund. När valpen förstår poängen med att komma till husse börjar inkallningsövningarna i skogen under drev. – Det viktigaste när man blåser in hunden i skogen är att man inte misslyckas. Hunden måste komma och därför ska jägaren vara nära drevlöpan när man gör första försöket, säger Thomas.

Doris har på utställningar också bevisat att hon är något att räkna med.

Drev på dovspets

Thomas bjuder in på jakt på Järnäshalvön med utgångspunkt från gårdsplanen hemma hos Björn Dowald, en jägare i jaktlaget som bor mitt i marken, omgiven av kron- och dovvilt. Med på jakten är Thomas jaktkompisar Kristian Castro, Umeå och Lars Pettersson, Nordmaling. Det dröjer inte länge innan Doris börjar väcka och tar upp. Drevet buktar fint och undertecknad står tillsammans med Kristian när drevet närmar sig. Sällan har jag fått uppleva hur tillfället till studsar- och kameraskott närmat sig klockrakt mot oss för att i sista stund passera blixtsnabbt när dovspetsen kastar i skott­ögonblicket. Drevet försätter ut på en udde ut mot havet för att sedan vända in mot passarna igen. Tills sist hörs en studsarknall och drevet tystnar. Doris har återigen gjort sitt och Kristian och jaktkompisarna kan glädjas åt en fin dovspets som ligger alldeles när havet. Vinterdagarna i slutet av november är korta och det blir inte läge till mer jakt den dagen.  Doris behöver inte bevisa något mer. Hennes rad av titlar från jaktprov och utställningar talar sitt tydliga språk- SEJCH NJCH FinJCH NORDJCH SEUCH NUCH FinUCH NORDUCH IntUCH Vildtjärns Doris – hon är utan tvekan regerande drever­drottning!

Doris 3 bästa egenskaper

• Jaktlust

• Effektiv viltfinnare

• Följsam i skogen

SEJCH NJCH FINJCH NORDJCH SEUCH NUCH FINUCH NORDUCH IntUCH Vildtjärns Doris SE 39951/2013

Efter: SEJCH NJCH FinJCH NORDJCH SEUCH NUCH FinUCH NORDUCH IntUCH Tuthammarens Acke II

Undan: SE JCH SE UCH SE VCH Mejcas Carro.

Ägare: Thomas Ekroth, Umeå

Uppfödare: Thomas Ekroth, Umeå

Jaktprov

2017-10-28 Finland Jukka Vihelaakso mfl 96,57 p 1:a

2016-21-12 Norge Olav Inge Nilsen 164p (Max 170) 1:a

2015 Västerbotten Gunnar Karlsson 1+2+3 hjort 1:a

2015 Västerbotten Daniel Johansson 1+3 hare 1:a

2014 Västerbotten Lars Mårdvall 1+2 hjort 1:a

Utställningar

2017-07-10 Harstad Norge Mats JonssonCert, CACIB, BIM

2017-08-19 Västerbotten Gunnar Norlin Cert, BIR, BIS

2017-06-08 Vännäs Kurt Nilsson Cert, CACIB, BIR

2015-08-18 Flurkmark Aina Lundmark, Excellent, Cert

2015-06-12 Vännäs Carl Gunnar Birstafberg, Excellent, Cert

2015-16-05 Piteå Irona Birpoletaeva, Excellent, Cert

2015-04-12 Vasa Finland Tanya Ahlman-Stockmari, Excellent, CACIB, Cert, BIM

2014-08-06 Västerbotten Morgan Wackt, Excellent, CK i juniorklass