Döms för innehav av gevär, ljuddämpare och armborst

En man i Västerbotten döms för vapenbrott sedan det framkommit att han innehaft ett armborst, ett kulgevär och en ljuddämpare.

100 timmars samhällstjänst blir domen för mannen som innehaft kulgevär, armborst, ljuddämpare och ammunition utan licenser. Foto: Gettyimages

Västerbottens-Kuriren skriver i sin pappersupplaga att mannen köpt armborstet i sitt forna hemland. Han uppger att han då hade licens på både studsare och ljuddämpare. Armborstet krävs det däremot ingen licens på i det EU-land mannen kommer ifrån.

I Sverige är det endast tävlingsskyttar som får licens på armborst.

Mannen försvarar sig med att han inte kände till att Sverige har regler som skiljer sig från hans hemland.

Samhällstjänst

Lycksele tingsrätt skriver i domen att mannen inte hade licens på kulgeväret, varken i hemlandet eller Sverige. Han borde ha förstått att ljuddämparen var en licenspliktig del, anser rätten.

Att han innehaft ett armborst är ett oaktsamhetsbrott, enligt Lycksele tingsrätt.

I domen anges att straffvärdet för de uppräknade brotten motsvarar tre månaders fängelse. Men eftersom mannen är tidigare ostraffad och har sysslat med jakt och skytte i många år, utan att det inträffat incidenter, väljer rätten att utdöma 100 timmars samhällstjänst.

Kulgeväret, ljuddämparen, armborstet och 670 patroner förverkas.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.

Vargbajs med fårull – tredje beviset mot ung vargtik

Den unga vargtiken från Tönsenreviret i Gävleborg kan på goda grunder misstänkas ha specialiserat sig på att attackera får. Hon är knuten till två attacker genom DNA från salivprov och starkt misstänkt för ytterligare en attack sedan en bajskorv full med fårull påträffats.
ANNONS ▼