Döms för innehav av gevär, ljuddämpare och armborst

En man i Västerbotten döms för vapenbrott sedan det framkommit att han innehaft ett armborst, ett kulgevär och en ljuddämpare.

100 timmars samhällstjänst blir domen för mannen som innehaft kulgevär, armborst, ljuddämpare och ammunition utan licenser. Foto: Gettyimages

Västerbottens-Kuriren skriver i sin pappersupplaga att mannen köpt armborstet i sitt forna hemland. Han uppger att han då hade licens på både studsare och ljuddämpare. Armborstet krävs det däremot ingen licens på i det EU-land mannen kommer ifrån.

I Sverige är det endast tävlingsskyttar som får licens på armborst.

Mannen försvarar sig med att han inte kände till att Sverige har regler som skiljer sig från hans hemland.

Samhällstjänst

Lycksele tingsrätt skriver i domen att mannen inte hade licens på kulgeväret, varken i hemlandet eller Sverige. Han borde ha förstått att ljuddämparen var en licenspliktig del, anser rätten.

Att han innehaft ett armborst är ett oaktsamhetsbrott, enligt Lycksele tingsrätt.

I domen anges att straffvärdet för de uppräknade brotten motsvarar tre månaders fängelse. Men eftersom mannen är tidigare ostraffad och har sysslat med jakt och skytte i många år, utan att det inträffat incidenter, väljer rätten att utdöma 100 timmars samhällstjänst.

Kulgeväret, ljuddämparen, armborstet och 670 patroner förverkas.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Dystert rekord i vargattacker – men ingen skyddsjakt

Sommaren 2020 kommer att gå till historien som ett dystert rekordår när det gäller vargattacker på fårbesättningar i Västra Götaland. Hittills har 41 får dött vid fem attacker. Nu visar det sig att en attack i Alingsås utfördes av samma varg som dödade får i Tiveden i Örebro län 10 maj.
ANNONS ▼