Döms för att ha förväxlat hund och vildkatt

Den jägare som annandag jul av misstag sköt på en hund döms nu för djurplågeri. Han friades i tingsrätten men hovrätten gör en annan bedömning.

Det var vid en rävjakt nära återvinningscentralen i Borabo i Halland som mannen trodde sig se en vildkatt och sköt.

Men det var en hund han träffade och den överlevde.

Jaktjournalen har berättat om fallet här och här.

Åklagaren ville ha mannen dömd för djurplågeri och förseelse mot jaktlagen.

Döms i hovrätten

Tingsrätten friade mannen. Han visade möjligen oaktsamhet ”i någon grad” men det är inte straffbart, resonerade tingsrätten.

Aftonbladet berättar att hovrätten nu fäller mannen för djurplågeri och menar att han borde ha försäkrat sig om vad han avlossade sitt vapen mot för djur.

Hovrätten har tagit fasta på att hunden besköts på 20 meters avstånd och den nu dömde mannen fått information via jaktradion, att en hundägare med hund fanns i området.

Han döms för djurplågeri.

En förvildad katt är inget lagbrott att skjuta.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Nytt bolag höjde jaktarrende med 55 procent

Skogsbolaget höjde arrendet med 55 procent och gav jaktlaget sex dagar på sig att lösa ekonomin. ”Flera i laget kommer att hoppa av och för resten blir det dubbelt så dyrt tills vi hittar nya medlemmar” berättar en jägare.

Öppnar för enklare distribution av vildsvinskött

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) hade i vecken möte med lantbruksorganisationer och jägarförbund. Agendan var vildsvinen och målsättningen var att klargöra de utmaningar vildsvinen bidrar till. Regeringen hoppas till hösten kunna fatta beslut som möjliggör enklare försäljningskanaler för vildsvinskött.
ANNONS ▼

Annonser