Jaktnyheter

Dokumentären om Miranda har världspremiär på Jaktjournalen.se

Filmaren Janne Eriksson har följt Miranda Frings i nästan ett år nu har har filmen premiär på Jaktjournalen.se Foto: Janne Eriksson Produktion AB
Nu kommer den – frilansfilmaren Janne Erikssons starka dokumentär om jämtländska Miranda Frings som lever sin dröm och sitt liv som jägare och fiskare fullt ut. – Om jag inte kunde fortsätta jaga och fiska, skulle jag nog hellre dö, säger Miranda i Filmen.
Filmen – Bortom Människobyn – kommer att ha världspremiär på Jaktjournalens webbsida klockan 19 fredagen den 28 augusti. Miranda har bland annat vunnit SM-tävlingen Skallkungen 2019 med sin finnspets Poju. Hon är även ensam om bedriften att ha kvalificerat sig till tre SM med två olika hundar. Janne Eriksson har följt Miranda i nästan ett år, vår sommar, höst och vinter under hennes jakt- och fisketurer och fjällvandringar. De har levt tillsammans i hennes lilla jaktstuga eller i tält.

Miranda med unghund

Skarp jakt och fiske

Tittarna får följa med skarp jakt med trädskällare och öringsfiske bland annat. – Jag har aldrig träffat en kvinna som är så fysiskt stark. Hon knallar obehindrat i fjäll och på myrar med en ryggsäck som väger över 20 kilo. Jag tränade med tung ryggsäck för att jag inte skulle dö på fjället, berättar Janne Eriksson. Miranda Frings föddes i Nederländerna och flyttade till Norge som 14-åring. Hon har diagnosen cystisk fibros och läkarnas dom var att hon inte skulle bli äldre än 24 år. Men idag är Miranda 49 år och hon menar att det är hennes aktiva liv med jakt och fiske, i den rena luften i Jämtland och Västerbotten, som räddat henne från en allt för tidig död.

”Skogen har gjort mig stark”

Janne Eriksson har finansierat projektet helt ur egen ficka – 150.000 kronor. Han har använt handkamera, drönare, räls och goprokameror i sitt unika projekt. Han säsongsarbetar med vägbyggen hos NCC, för att ha tid för filmandet flera månader per år. – Jag har jagat sedan jag var ung, men Mirandas liv har satt griller i huvudet på mig, att man kan leva närmare naturen. Därför har jag köpt en fjälltomt utanför Vilhelmina där jag ska bygga ett hus, berättar Janne Eriksson. – Skogen har gjort mig stark, jag känner en oerhörd gemenskap med den, säger Miranda i Janne Erikssons film. Klockan 19.00, alltså, på Jaktjournalen.se, fredagen den 28 augusti. Missa inte det!
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

Vy från fjällvandring med finnspetsarna. Foto: Janne Eriksson Produktion