Djup oenighet om älgjakten utanför Söderhamn

Markägare och jägare i Trönö utanför Söderhamn är oense om hur mycket älg det ska skjutas. Jägarna har konstaterat älgbrist och vill hålla igen.

Jägarna har konstaterat älgbrist och vill inte skjuta de 20 älgar som markägare vill ha fällda. Arkivbild: Gettyimages

Söderhamns-Kuriren rapporterar i sin pappersupplaga om det som tidningens rubriksättare kallar ”Svårlöst konflikt om älgjakt i Trönö”. Det handlar om Trönö norra viltvårdsområde som förfogar över jakten på 11.000 hektar mark.

Området ligger under de fem procent som anges som maxgräns för betesskador enligt Älgbetesinventeringen (Äbin).

Ifjol var tilldelningen 32 älgar i området, men jägarna konstaterade älgbrist och bröt när de fällt 9. Jaktjournalen har rapporterat om det här.

”Konstigt”

I år vill markägare att det ska skjutas 20 älgar. Jägarna har beslutet begränsa det till 11.

– Det handlar om en adaptiv älgförvaltning. Man skjuter älgar om det finns annars skjuter man inte. Det känns som att de inte att vill lyssna och ta till sig av kunskap. De vill inte förstå att ingen vet hur mycket älg det finns, säger markägaren Ola Hansson till Söderhamns-Kuriren.

Ulf Backman är före detta ordförande i viltvårdsområde och för styrelsens talan i frågan om hur många älgar som ska skjutas.

– Det är konstigt att de på årsmötet står och berömmer jägarna för att vi har så låga nivåer av skador på skogen. Ändå kan de inte lyssna på oss utan vill att vi ska skjuta mer, säger Ulf Backman till Söderhamns-Kuriren.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ännu en vargattack mot får i södra Sverige

I helgen inträffade ytterligare en attack mot en fårbesättning i södra Sverige. Länsstyrelsepersonal misstänker att det även denna gång är den fårdräpande tiken från Tönsenreviret i Gävleborg som varit framme.

Big Game läggs ned

Jaktmagasinet Big Game läggs ned. Eventuellt kommer tidningen att återuppstå i framtiden, men nu inriktar sig ägarna på att betala tillbaka pengar till dem som löst prenumerationer men inte fått några tidningar.

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼