Jaktnyheter

Djup oenighet om älgjakten utanför Söderhamn

Jägarna har konstaterat älgbrist och vill inte skjuta de 20 älgar som markägare vill ha fällda. Arkivbild: Gettyimages
Markägare och jägare i Trönö utanför Söderhamn är oense om hur mycket älg det ska skjutas. Jägarna har konstaterat älgbrist och vill hålla igen.
Söderhamns-Kuriren rapporterar i sin pappersupplaga om det som tidningens rubriksättare kallar ”Svårlöst konflikt om älgjakt i Trönö”. Det handlar om Trönö norra viltvårdsområde som förfogar över jakten på 11.000 hektar mark. Området ligger under de fem procent som anges som maxgräns för betesskador enligt Älgbetesinventeringen (Äbin). Ifjol var tilldelningen 32 älgar i området, men jägarna konstaterade älgbrist och bröt när de fällt 9. Jaktjournalen har rapporterat om det här.

”Konstigt”

I år vill markägare att det ska skjutas 20 älgar. Jägarna har beslutet begränsa det till 11. – Det handlar om en adaptiv älgförvaltning. Man skjuter älgar om det finns annars skjuter man inte. Det känns som att de inte att vill lyssna och ta till sig av kunskap. De vill inte förstå att ingen vet hur mycket älg det finns, säger markägaren Ola Hansson till Söderhamns-Kuriren. Ulf Backman är före detta ordförande i viltvårdsområde och för styrelsens talan i frågan om hur många älgar som ska skjutas. – Det är konstigt att de på årsmötet står och berömmer jägarna för att vi har så låga nivåer av skador på skogen. Ändå kan de inte lyssna på oss utan vill att vi ska skjuta mer, säger Ulf Backman till Söderhamns-Kuriren.