Jaktnyheter

Det var alfahanen i Brängen som dödade 35 får i Kölingared

Alfahanen i Brängenreviret är genom DNA-prov knuten till fredagens stora vargattack i Kölingared. Det kan vara han som syns närmast kameran på bilden, som var det första foto länsstyrelsen fick av föryngringen i Brängen. Foto: Länsstyrelsen

Länsstyrelsens personal fick sig en rejäl överraskning på torsdagen. Det var alfahanen i Brängenreviret som dödade 35 får i Kölingared.

– Vi har fått svar på DNA-proverna och det var hanen i Brängen som dödade fåren i Kölingared, säger Bertil Andersson, besiktningsman vid länsstyrelsen.

Det var i fredags morse som en fullständig massaker mötte fårägarna på en gård i Kölingared norr om Ulricehamn. Av totalt 46 får hade 35 blivit ihjälbitna av varg.

Elva får är alltjämt försvunna, trots intensiva sökanden.

Gården ligger inom Brängenreviret, men länsstyrelsens tjänstemän misstänkte att det var hanvargen i grannreviret Ripelången som gått in i främmande revir och utfört attacken.

Väntar på DNA-svar

Ripelångenvargen har genom DNA knutits till tidigare attacker i Kölingared. En serie attacker mot får har också inträffat i trakterna kring Herrljunga, reviret Ripelången, och där utfärdade länsstyrelsen skyddsjakt. En vuxen hane sköts i lördags, men DNA-utredningen som ska visa vad det var för varg är inte klar ännu.

Efter fredagens attack i Kölingared utfärdade länsstyrelsen en unik skyddsjakt, där jägarna fick försöka spåra en varg från hanen och skjuta den. Men skyddsjägarnas hund tappade bort spåret.

När Jaktjournalen intervjuade chefen för viltförvaltningen vid länsstyrelsen Västra Götaland, Anita Bergstedt, i samband med skyddsjaktsförsöket i Kölingared, var hon väl medveten om att området ligger inom Brängenreviret.

– Det är bara att hoppas att det inte är någon av Brängenvargarna skyddsjägarna tar, sa Anita Bergstedt.

DNA-svar från Töllsjö

Men nu visar det sig alltså att alfahanen i Brängen hade varit rätt varg att skjuta. Det var han som dödade 35 får i Kölingared.

– Brängenvargarna har hittills varit lugna och snälla. Nu vet vi att det var alfahanen i Brängen som dödade fåren, säger besiktningsman Bertil Andersson.

Länsstyrelsen har också fått DNA-svar från den senaste vargattacken mot får lite längre söderut, i trakterna av Töllsjö. Där pågår en andra omgång skyddsjakt, som beslutades efter en ny attack i fredags. Det skyddsjaktområdet sträcker sig från Vårgårda och söderut.

DNA-svaren från Töllsjö visar att det var samma unga vargtik som tidigare knutits till attacker i området.

Nu återstår att se hur de beslutande tjänstemännen på länsstyrelsen kommer att uppkomna situationen i Brängenreviret.