Den skjutna Osbyvargen blir fall för Högsta domstolen

Den skjutna Osbyvargen blir nu ett fall för Högsta domstolen. Riksåklagaren vill att jägaren som misstog sig på räv och varg får ett hårdare straff.

Riksåklagaren överklagar domen mot mannen som fällde Osbyvargen av misstag. Foto: Polisen

Jaktjournalen har i flera artiklar rapporterat om jägaren som av misstag sköt en varg i Skånska Osby den 16 augusti 2018.

Åklagaren åtalade mannen för grovt jaktbrott där straffsatsen är fängelse i mellan sex månader och fyra år.

Både tingsrätten och hovrätten fastställde dock att det rörde sig om ett brott av normalgraden och straffet blev 25 000 kronor i böter.

Mannens vapen förverkades inte, som åklagaren yrkat på.

Nu agerar riksåklagaren:

”Den fråga i målet som riksåklagaren vill att Högsta domstolen ska pröva är om ett jaktbrott som innebär att en varg skjutits ska bedömas som grovt brott, trots att det begåtts av oaktsamhet och inte uppsåtligen. Uppsåtliga jaktbrott avseende varg bedöms i regel som grovt brott. Varg är ett hotat, sällsynt och särskilt skyddsvärt djur och skäl finns därför att bedöma också oaktsamt dödande av varg som grovt brott. Högsta domstolen har hittills inte prövat något liknande mål”, skriver riksåklagaren i ett pressmeddelande.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

300 sidor gratis jakt- och fiskereportage!

Nu släpps resebegränsningarna inom landet och för att fira det bjuder vi på 300 sidor Jakt- och fiskereportage – gratis! Här hittar du läsning från tidningarna Jaktjournalen, Fiskejournalen, Jaktmarker & Fiskevatten och Allt om Flugfiske.
ANNONS ▼