Den skjutna Osbyvargen blir fall för Högsta domstolen

Den skjutna Osbyvargen blir nu ett fall för Högsta domstolen. Riksåklagaren vill att jägaren som misstog sig på räv och varg får ett hårdare straff.

Riksåklagaren överklagar domen mot mannen som fällde Osbyvargen av misstag. Foto: Polisen

Jaktjournalen har i flera artiklar rapporterat om jägaren som av misstag sköt en varg i Skånska Osby den 16 augusti 2018.

Åklagaren åtalade mannen för grovt jaktbrott där straffsatsen är fängelse i mellan sex månader och fyra år.

Både tingsrätten och hovrätten fastställde dock att det rörde sig om ett brott av normalgraden och straffet blev 25 000 kronor i böter.

Mannens vapen förverkades inte, som åklagaren yrkat på.

Nu agerar riksåklagaren:

”Den fråga i målet som riksåklagaren vill att Högsta domstolen ska pröva är om ett jaktbrott som innebär att en varg skjutits ska bedömas som grovt brott, trots att det begåtts av oaktsamhet och inte uppsåtligen. Uppsåtliga jaktbrott avseende varg bedöms i regel som grovt brott. Varg är ett hotat, sällsynt och särskilt skyddsvärt djur och skäl finns därför att bedöma också oaktsamt dödande av varg som grovt brott. Högsta domstolen har hittills inte prövat något liknande mål”, skriver riksåklagaren i ett pressmeddelande.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Rätt älgdragare gör jakten både säkrare och trevligare

En stor del av den produktutveckling som gjorts av älgdragare och tillbehör har diskuterats fram av jägare. Tillverkare har tagit åt sig av önskemålen och förbättrat dessa maskiner som är oumbärliga när tunga älgar ska transporteras över stock och sten. Här presenterar vi två rena älgdragare och en ATV som blivit mycket populär bland jägarna.
ANNONS ▼

Annonser