Jaktnyheter

Debatt: Stövarjägare – vad är det som händer?

Vuxna stövarjägare hånar varandra på internet istället för att lyfta luren och prata som vuxna. Hur ska vi kunna locka yngre till jakten med ett sådant klimat, frågar sig debattören Anders Holmberg. Foto: Anders Holmberg

”Jag som förälder till ett femårigt barn skulle aldrig i hela mitt liv godkänna att hon gick med i stövarklubbens facebook-grupp”. Det skriver stövarjägaren och JJ-medarbetaren Anders Holmberg som är kritisk till det hånfulla debattklimatet.

Tjafs mellan vuxna stövarjägare och representanter för olika rasföreningar hånar varandra i sociala medier i stället för att bete sig som vuxna och lyfta luren. Hur ska man locka yngre och förmedla kunskap när man samtidigt vill skydda sitt barn för det hånfulla klimat som råder i till exempel klubbens facebookgrupp?

Det är beklämmande hur det har blivit idag med allt tjafs om vad och hur man jagar med sina hundar. Att representanter för föreningar sitter på sociala medier och direkt hånar varandra, istället att som vuxna faktiska lyfta telefonluren och prata och agera som vuxet folk gör.

Vi har sviktande siffror på stövare idag och det beror på något viktigare än vad gemene man jagar med sin stövare.

Vargen är idag ett ännu större problem än det folk tjafsar om på sociala medier.

Lära yngre

Jag förstår helt och hållet med att man inte kommer överens om allt. Men bara för det kan man inte sitta och håna varandra. Jag som förälder till ett femårigt barn skulle aldrig i hela mitt liv godkänna att hon gick med i stövarklubbens facebook-grupp till exempel.

Många yngre stövarjägare ställer frågor till oss med många timmar i skog – med en kunskapsbank som är svår att ersätta, i ett forum som kan leverera många goda råd från olika representanter. Men de yngre får också x antal nedvärderande svar. Det är för mig helt obegripligt!

Vi har världens möjlighet att ge dessa yngre kunskap och hjälp med deras frågor.

Är du en god ambassadör?

Min förhoppning är att alla vi som bedriver stövarjakt idag, kan se oss själva i spegeln och säga att vi är goda ambassadörer för denna fantastiska jaktform.

Fortsätter det som det är nu undrar jag vilken ung människa som kommer vilja engagera sig i stövarklubben eller dess olika rasföreningar i framtiden.

Anders Holmberg
Stövarjägare och frilansade medarbetare för Jaktjournalen

Gör din röst hörd!
Var med i debatten och nå över 100 000 av Jaktjournalens webbläsare varje vecka.
Skicka din insändare till redaktionen@jaktjournalen.se
Glöm inte att signera med namn eller pseudonym.