Debatt: Rekord i galenskap!

Viltmästaren Johan Öhman är mycket kritisk till Länsstyrelsen i Västerbottens beslut om årets björnjakt. Det framkommer med tydlighet i ett debattinlägg Jaktjournalen nu publicerar.

Johan Öhman upprörs över länsstyrelsens

Jag vill börja med att gratulera Länsstyrelsen i Västerbotten till nytt rekord i galenskap. Genom åren har björnjaktsbesluten i de olika länen tävlat i nya påhitt, egna tolkningar av rykten och felaktig fakta.

För att nämna några skrivningar:
• Hundar som har ett arbetssätt som håller björnen i rörelse får inte användas.
• Björnar är känsliga för stress och kan dö av överhettning.

Detta är två felaktiga påstående, något Björnprojektet redogjort för i sin rapport. Ingen björn har dött av överhettning och det blir ståndskall i lika stor utsträckning oavsett hur öronen ser ut på hunden.

Det finns fakta och en tydlig förklaring till varför björnjakten inte börjar samtidigt som älgjakten.  Det handlar om den ökade frekvensen av skadeskjutningar och ej uppklarade eftersök!
Jag hoppas att de ansvariga tjänstemännen på både Länsstyrelsen och Naturvårdsverket kommer ihåg detta.

Våra jaktider är i Sverige baserade på kombination av biologi och politik. Länsstyrelsen i Västerbotten går nu längre och grundar ett beslut på hederlig svensk avundsjuka.

Jag vill också passa på och skänka en tanke till alla jaktledare som inte kommer kunna säga nej till björnjakt under älgjakten.
Detta till trots att det inte finns vare sig kunskap eller lämpliga hundar att tillgå om ett eftersök på björn skulle bli verklighet.

Johan Öhman

Var med i debatten!

Gör din röst hörd och nå Jaktjournalens 100.000 läsare. Skicka din insändare till redaktionen@jaktjournalen.se

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Vargvalp konstaterad i Sjundareviret

Länsstyrelsen i Södermanlands län har fått en bild på en vargvalp i Sjundareviret och kan därför bekräfta att föryngring ägt rum, något som de tidigare förväntat sig men inte kunnat konstatera.

Ledare: Tio år av misslyckad vargförvaltning

Det må vara tioårsjubileum av Sveriges nya rovdjurspolitik, men jag ser ingen anledning att fira något. Kvar är bara bevisen för att beslutsfattare inte bryr sig om oss jägare, skriver chefredaktör Daniel Sachez.

Terroriserande älgar skjutna

Under två månaders tid har en älgko med två kalvar satt skräck i Lerumsborna. Två hundar har sparkats ihjäl och folk har blivit skadade och jagade. Nu har älgarna skjutits.

Bilden visar en gammal skottskada, menar SVA

Bilden från obduktionen visar det som SVA:s personal menar är en gammal skottskada på Älvkarlebyvargen. Veterinärerna håller för sannolikt att det är en kula som gått igenom nedre delen av buken på vargtiken.

Ny skjutbiograf i Skaraborg

Nu slipper jägare i Skaraborg resa långt för att uppleva rolig skytteträning mot rörliga mål på så kallad skjutbiograf. Ett stenkast från Hornborgasjön har nämligen Bosgården byggt en anläggning.

Länsstyrelsen Kalmar svarar på kritiken om lojakten

Svenska Jägareförbundet i Kalmar län riktar skarp kritik mot den knappa tilldelningen i vinterns licensjakt på lodjur. Länsstyrelsens vilthandläggare, Mattias Persson, svarar här skriftligt på kritiken och förklarar hur länsstyrelsen resonerat.
ANNONS ▼

Annonser