Debatt: Rekord i galenskap!

Viltmästaren Johan Öhman är mycket kritisk till Länsstyrelsen i Västerbottens beslut om årets björnjakt. Det framkommer med tydlighet i ett debattinlägg Jaktjournalen nu publicerar.

Johan Öhman upprörs över länsstyrelsens

Jag vill börja med att gratulera Länsstyrelsen i Västerbotten till nytt rekord i galenskap. Genom åren har björnjaktsbesluten i de olika länen tävlat i nya påhitt, egna tolkningar av rykten och felaktig fakta.

För att nämna några skrivningar:
• Hundar som har ett arbetssätt som håller björnen i rörelse får inte användas.
• Björnar är känsliga för stress och kan dö av överhettning.

Detta är två felaktiga påstående, något Björnprojektet redogjort för i sin rapport. Ingen björn har dött av överhettning och det blir ståndskall i lika stor utsträckning oavsett hur öronen ser ut på hunden.

Det finns fakta och en tydlig förklaring till varför björnjakten inte börjar samtidigt som älgjakten.  Det handlar om den ökade frekvensen av skadeskjutningar och ej uppklarade eftersök!
Jag hoppas att de ansvariga tjänstemännen på både Länsstyrelsen och Naturvårdsverket kommer ihåg detta.

Våra jaktider är i Sverige baserade på kombination av biologi och politik. Länsstyrelsen i Västerbotten går nu längre och grundar ett beslut på hederlig svensk avundsjuka.

Jag vill också passa på och skänka en tanke till alla jaktledare som inte kommer kunna säga nej till björnjakt under älgjakten.
Detta till trots att det inte finns vare sig kunskap eller lämpliga hundar att tillgå om ett eftersök på björn skulle bli verklighet.

Johan Öhman

Var med i debatten!

Gör din röst hörd och nå Jaktjournalens 100.000 läsare. Skicka din insändare till redaktionen@jaktjournalen.se

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

”Den delade premiären har lett till ännu mer hets”

Tobias Lundmark, Sorsele jagar björn men i år hann han och hans kamrater bara med en jaktdag. I går var deras hund sliten och fick vila och på eftermiddagen stängdes jakten temporärt i Västerbotten. Tobias är mycket besviken på den nya regeländringen.

Misstänker tjuvjakt på rådjur

Det har påträffats ett rådjurshuvud som amatörmässigt skiljts från kroppen. Det har hittats kvarlevor efter en rådjursget med mjölk i juvret. Saken har polisanmälts som tjuvjakt.

Sköt ko och tog ut foster

Jägaren ska ha skjutit på två kor. Den ena dog och den sprättade han upp och tog ut ett foster ur. Den andra kon skadesköts och fick avlivas.
ANNONS ▼

Annonser