Annons
Debatt: Bara samarbete kan rädda landsbygd och stad - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
1 år sedan debatt
"Det behövs ett brett samarbete där inga, absolut inga organisationer som driver frågor kring landsbygd och jakt lämnas utanför", skriver debattören Anders. Foto: GettyImages/montage
Debatt: Bara samarbete kan rädda landsbygd och stad

Det behövs ett brett samarbete där inga, absolut inga organisationer som driver frågor kring landsbygd och jakt lämnas utanför, skriver debattören Anders med anledning av Föreningen Sveriges Jägares öppna brev till Jägareförbundet.

Redan i början av -90 talet sade jag upp mitt medlemskap i Svenska Jägareförbundet med anledningen av den rovdjurspolitik man drev. Redan då såg jag problemen med ett stort antal rovdjur för oss som lever i glesbygd.
Resultatet ser vi sen flera år tillbaka.

Jag kommer väl ihåg när lodjuren fridlystes och tyckte det var konstigt, då vi i min del av landet hade ganska gott om dem. Naturvårdsverket hade en annan syn och den var absolut inte verklighetsbaserad. Att Naturvårdsverket gör precis som man vill och inte bryr sig ett dugg om riksdagsbeslut tyder på en svag regering som helst inte vill ta i frågorna för man är rädd att väljarna sviker.

En stadsminister av rang skulle ta ett möte med generaldirektören och förklara att du har två val:
Följ riksdags beslut heller sök nytt jobb.

Egentligen är det en fråga för både landsbygd och städer. Största väljarmängderna finns ju i städerna och där ser nog de flesta partierna efter vilka frågor man ska driva för att fånga väljare.
Se på Centerpartiet som tidigare var ett landsbygdsparti. Inte mycket där i dag som drivs för oss som bor och verkar i glesbygd.

Brett samarbete behövs

Det behövs ett brett samarbete där inga, absolut inga organisationer som driver frågor kring landsbygd och jakt lämnas utanför.

Jag är snart 60 år och ser hur vår landsbygd utarmats under hela mitt liv. Det här gör ont i mig, fördjävla ont att se avvecklingen. För utveckling är det inte. Den enda politiska reform jag kan leta upp som verkligen gjort skillnad är nog Per Albin-torpen och det är ju ett bra tag sen. Efter det har det varit tunt. 

Fiber i hela landet med mera är ju inget som gjort någon större skillnad. Det är många samhällen och byar som står rejält sargade av den politik som bedrivits. Går att skriva kilometervis mycket kring detta men en sak är säker. Dör landsbygden helt blir det jäkligt svårt för städerna att överleva. Släpp prestigen och hugg i frågorna med brett samarbete så kan det finnas en möjlighet att få till något. Annars klarar vi aldrig av det.

Anders

Var med i debatten!

Gör din röst hörd och nå Jaktjournalens 100.000 läsare.

Skicka din insändare till: redaktionen@jaktjournalen.se

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!