Annons
Därför är Viltstigens Frasse Sveriges bästa drever - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
8 månader sedan Drever-SM
Erik Bergström med Sveriges bästa drever, Viltstigens Frasse. Foto: Tindra Bergström
Därför är Viltstigens Frasse Sveriges bästa drever

Fenomenalt sök, lugna upptag och en ordentlig portion med jaktlust. Där har ni några av egenskaperna som Erik Bergström anser gör att hans drever, Viltstigens Frasse, är bäst i Sverige.

Det har varit stor uppståndelse kring Erik Bergström sedan han och Frasse vann Drever-SM. Kommunledningen i Ljungby kom och gratulerade – och lokaltidningen fanns på plats – när de anlände hem.

– Det har varit en hektiskt tid – man har knappt haft tid att jaga, konstaterarar Erik när Jaktjournalen ringer och gratulerar och ber honom berätta varför Viltstigens Frasse är Sveriges bästa drever.

– Det började med att jag och en kompis beslutade oss att försöka få fram hundar med det djävligaste vi kunde i jaktlust. Vi parade min hane, Friljusets Bellman, med hans tik, River Race Julie. Det slog väldigt väl ut när det gäller Frasse, berättar Erik Bergström.

Reste räv

Han tog ut sin drever på skogsträning när den var fem-sex månader gammal. Redan efter ett par gånger fick Frasse upp en räv som han drev i en halvtimme.

– Då vågade jag inte släppa honom mer innan han växt till sig, säger Erik.

Han beskriver Frasses sök som fenomenalt bra. Det spelar ingen roll om det är första eller tredje släppet på dagen, så tar han sig an uppgiften med stor glädje.

– Han slår några väckskall men aldrig något drevliknande. Därför blir det sällan de där hetsiga upptagen, säger Erik.

Ingen inkallning

Drevsäkerheten är också mycket bra.

– Den är en av hans största förtjänster. Han är ärlig och det är lätt att höra på skallnyanseringen hur han ligger till i förhållande till drevdjuret. De första åren gick det lite väl fort i bland, men nu har han lugnat ned sig, säger Erik.

Han beskriver Frasse som extremt ihärdig. Om drevdjuret går på långkut hänger han på.

– Viljan att jaga slår igenom då också och kan vara en nackdel när det bär i väg flera socknar bort och man måste åka och hämta honom.

Inkallningen, då?
– Det är hans största aber, men jag har inte heller tränat inkallning med honom. Till 99 procent blir det till att koppla honom på löpan, svarar Erik.

Snygg också

Sonen William är också jägare och har ett jobb som gör att han gå ut med Frasse och jaga på vardagarna. Det gör att hunden får mycket tid att vara i skogen.

Jaktchampionatet är klart och på utställning har Frasse fått omdömet ”Very God” i unghundsklass och ”Excellent” i jaktklass.

Hur känns det nu när ni vunnit SM?
– Det känns helt djävla otroligt, ingenting jag trodde skulle hända eftersom vi har så jättemånga bra hundar i Sverige.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!