Jaktnyheter

Dagens Nyheter anklagas för ensidig rapportering om vargstammen

Två vargar sköts enligt paragraf 28 i Skåne tidigare i oktober. Allt gick rätt till har länsstyrelsen konstaterat, men Rovdjursföreningen tror inte på det utan polisanmäler. Foto: Gettyimages

P1-programmet Medierna ifrågasätter att Dagens Nyheter bara redovisar inställningen hos de forskare som vill att Sverige ska ha 2.000 vargar. Vargforskare Olof Liberg kallar DN:s journalistik för ensidig.

"}}

Det är i den senaste sändningen av P1-programmet Medierna som frågan om DN:s vargrapportering kommer upp.

”Dagens nyheter har i sommar skrivit flera artiklar, där man på nyhetsplats tagit ställning om att vargstammen är hotad och att det behövs 2.000 vargar om denna djurart ska klara sig. Någon annan tolkning av vargfrågan redovisas inte, men det finns andra uppfattningar”, säger studioreportern när han påannonserar inslaget.

Medierna fokuserar på att DN:s reporter överhuvudtaget inte talat med forskarna inom Skandulv och SLU, som tagit ställning för att 300 vargar räcker för att vargarna ska klara sig.

Vargforskare Olof Liberg kallar rapporteringen för ensidig.

”Inte borrat så djupt”

– Dagens nyheter har inte borrat så djupt och det är underligt att man inte vänt sig till oss. Vi är den enda som aktivt arbetar, varje dag, med forskning på den svensk-norska vargstammen, säger Liberg till Medierna.

DN-reportern Johan Nilsson berättar att han medvetet valt bort Liberg och de andra forskare som inte anser att vargar i Sverige och Norge behöver vara 2.000 stycken.

– Jag redovisar inte den uppfattningen av den enkla anledningen att den är i minoritet. Man ska ha klart för sig att Jägareförbundet finansierar och styr en hel del av viltforskningen i Sverige, säger Johan Nilsson till Medierna.

Bidrag från båda håll

Till Jaktjournalen säger Liberg att han tycker att DN agerar fult. Han framhåller att vargforskningen till merparten är statligt finansierad.

– Genom åren har vi fått mindre anslag både från Jägareförbundet och Världsnaturfonden och privata stiftelser, säger Liberg.

DN har tagit sin utgångspunkt i det faktum att en majoritet i riksdagen vill sänka vargstammen kraftigt, och att regeringen gett Naturvårdsverket i uppdrag att utreda möjligheterna till det.

Inslaget i Medierna kommer 22 minuter in i lördagens sändning och kan avlyssnas på webben.