Annons
Brukarorganisationer vill ha bort vargreviret i Skåne - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 år sedan får
Fyra tunga brukarorganisationer vill ha bort det skånska vargreviret. Tiken har löpt och i vår kan det bli valpar. Arkivbild: Gettyimages
Brukarorganisationer vill ha bort vargreviret i Skåne

LRF och flera brukarföreningar för landsbygden i Skåne har startat kampen för att få bort vargarna som bildat revir från Tollarp och söderut.
- Skåne är ett alldeles för tätbefolkat län med för många djurgårdar för att vi ska kunna ha vargrevir här, säger Hans Ramel, ordförande i LRF Skåne, till Jaktjournalen.

Det är under vintern som länsstyrelsens personal säkerställt att två vargar bildat revir i Sveriges sydligaste län – det första i modern tid. I reviret är det tätt med fårgårdar och lantbrukare och landsbygdsboende som har andra typer av djur.

Hans Ramel, ordförande LRF Skåne.

Ett exempel är en gård med 1.000 tackor i Ravlunda. Det blir miltals med stängsel i bland annat skogsbetesmarker

– De 50 kronor per meter som samhället ger i bidrag till stängsel räcker inte på långa vägar. Siffran 300 kronor metern har nämts för mig när det gäller skogsbeten och kuperade marker. Dessutom stort arbete och stora kostnader för att underhålla staketet och röja gräs under det, säger skånska LRF-basen Hans Ramel.

Han har kontakter med lantbrukare runt om i landet som vittnar om stora problem att ha kor i områden där det finns vargar som intresserar sig för korna.

”Drabbas av panik”

– De drabbas av panik om det kommer in vargar i hagen. Det är händelser som enskilda lantbrukare sedan har mycket svårt att bevisa för myndigheterna. Det kan bli ett mycket omfattande arbete att få tillbaka djuren till gården, och dessutom blir korna svåra att hantera när de mött varg. De blir så uppstressade, säger Hans Ramel.

Tillsammans med företrädare för Skånes fårintressenter, Skåne-Blekinge jordägarförbund samt Skånes arrendatorföreningen skrev Hans Ramel nyligen en debattartikel i Sydsvenskan om vargreviret. Skyddsjakt eller flytt av vargarna är de alternativ som de fyra organisationerna ser som möjliga.

Vart ska vargarna flyttas?
– Det går naturligvis inte att svara på – och vi vill inte agera osolidariskt mot människor på andra platser i landet. Men samtidigt måste vi inom LRF Skåne se till våra medlemmars intressen, svarar Hans Ramel.

Han jobbar för att få en samsyn hos alla brukargrupper som finns i Sverige.

– Det handlar också om jägarorganisationerna. Vi måste samarbeta, poängterar Hans Ramel.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!