Jaktnyheter

Browning X-Bolt Pro Carbon

Browning har hakat på carbonvågen och levererar nu Browning X-Bolt Pro med Carbonstock. En slimmad och lätt studsare med utmärkt skjutegenskaper. Föregångaren Browning A-Bolt, var och är en mycket bra studsare som efterföljaren Browning X-Bolt vässade med några nyheter och förbättringar. Browning X-Bolt Pro Carbon ger nu lite till.
John Moses Browning är en av världens mest kända vapenkonstruktörer. Jag har tidigare skrivit att om det funnits någon ”Hall of Fame” inom vapenvärlden hade John Moses Browning varit invald som en av de första. Han är mest känd för sina pistoler och halvautomater. Om Browning konstruerade något cylinderrepetersystem är oklart då det inte finns något patent registrerat. Fabrique National har hedrat den store genom att byta namn till Browning. FN baserade sin studsarproduktion på Paul Mausers m/98 mekanism fram till slutet på 1970-talet då BBR studsaren lanserades. Succén med BBR följdes upp med A-Bolt som blev en storsäljare i USA men nådde aldrig samma popularitet i Sverige. A-Bolt kompletterades senare med X-Bolt som blivit en större försäljningsframgång. FN tillverkade sina vapen i Belgien men flyttade i mitten på 1970-talet tillverkningen till Mirokufabrikerna i Japan som ägs av FN.

Nyhet men inget nytt

Browning har liksom många andra tillverkare lärt sig att tackla problemet med vikande säljsiffror genom att ändra på någon detalj. Just nu verkar det vara carbonstockar som är den stora begivenheten. Blaser har varje år någon kolvnyhet för sina R8. Tikka och Sako har också presenterat carbonvarianter på sina studsare. Nu skall man inte vara för elak för en vridstyv och mycket lätt carbonkolv tillför faktiskt funktion till vapnet.

Browning X-Bolt

Browning X-Bolt var när den lanserades en modernt designad studsare med kompositstock och en modern design på slutstycket. Magasinets fastsättning var och är speciell med en lättmetallförstärkning som ger studsaren ett modernt utseende. Browning X-Bolt Pro Carbon är en X-Bolt med en väl designad carbonstock som visades på IWA 2019. Det är ett lätt och vädertåligt vapen som borde passa smygjägaren som inte vill bära mer än nödvändigt.

Rak och smidig stock

Browning har valt en rak klassisk carbonstock med lämpligt hög kolvkam. Slutstycket når i sitt bakre läge precis framför kolven. Det är en mycket vridstyv stock med slanka linjer och greppvänliga mått. Stocken är inte nätskuren utan har ”skrovliga” ytor på pistolgreppet och framstockens undersida. Det känns som att det ger tillräckligt grepp. Mekanismen är plastbäddad i stocken både framtill och i bakkant vilket bidrar till den utmärkta precisionen. Plastbäddningen är mycket tight gjord. Carbonstocken känns välkonstruerad bå­de tekniskt och måttmässigt. Bakkappan är extremt mjuk och rekyldämpande. Tekno­login bakom skall medföra att kolvkammen åker från ansiktet och reducerar rekylen och pipuppslaget vilket underlättar skyttet. Browning kallar systemet för ”Inflex Technology”.

Mycket bra säkerhet

Browning X-Bolt Pro Carbon har säkringen kvar på kolvhalsen vilket är mycket bra för funktionen. Om man vill plundra vapnet utan att osäkra mekanismen går det bra att göra genom att trycka in en tangent överst på slutstyckshandtaget. Säkringen är dubbel i den mening att två tappar skjuter upp i lådan när säkrings–tangenten förs bakåt. Den ena blockerar slut­styckshandtaget och den andra låser slag­stift och tändstiftsmutter.

Mekanism

Slutstycket ger ett gediget och välarbetat in- tryck. Metallen har urfräsningar på slut­stycket men även slutstycksknoppen. Brow­ning X-Bolt Pro Carbon har tre låsklackar som sin föregångare. Öppningsvinkeln är endast 60 grader vilket ger kort rörelse med slutstyckshandtaget och därmed snabb repetering. Browning har lyckats förena liten öppningsvinkel med en lätt rörelse utan tröghet. Repeteringen fungerar bäst om man använder lite kraftiga manér.

”Feather Trigger” avtryckarsystem

Browning lanserade i Browning X-Bolt ett helt nytt avtryckarsystem, ”Feather Trigger” med ställbar avtryckarvikt. Vikten kan ställas från 1,3 till 2,5 kilo. 1,3 kg är en mycket bra vikt för jakt men för det riktiga finskyttet kunde det ha varit bra om det hade gått att justera ner till ca 1 kg. Avtryckaren är ovanligt bred och ger ett bekvämt läge för avtryckarfingret. Avtrycket är kort och rent utan släp.

Magasin

Browning A-Bolt hade ett ledat underbeslag med magasin. Browning X-Bolt har ett löstagbart magasin för fyra patroner tillverkat i kompositmaterial. Magasinet är av rulltyp och fungerade utmärkt, lätt att fylla på. Magasinet har en liten invändig fjäderbelastad lucka i plast, som fungerar som patronförare. Magasinet är lätt att lossa. Magasinsspär­ren består av två delar, en i bakkant och en i framkant. Båda måste gå i ingrepp för att magasinet skall sitta fast. När så har skett, vilket hörs som två tydliga klick sitter magasinet där det skall. Magasinet är ljudlöst utan patronskrammel.

Mycket bra precision

Inledningsvis provsköts Browning X-Bolt Pro Carbon med Normas Jaktmatch vilket fungerade väl. Bland jaktpatronerna trivdes studsaren bäst med Norma Oryx 11,7 gram. De tätaste träffbilderna var cirka 20 millimeter. Ett mycket gott resultat som fyller alla krav som kan ställas för klövviltsjakt. Då jag hade en ask med Nosler Ballistik Tip kunde jag inte låta bli att prova och det krympte träffbilderna ytterligare. För rådjur kan det vara ett gott alternativ.

X-Lock Kikarfästen

Browning använder sitt numera gamla mon­tagesystem X-Lock på Browning X-Bolt Pro Carbon. Lådan är borrad för fyra skruvar i varje klack vilket skall ge ett starkt och skott­fast montage. Browning har valt en lösning där ringen skruvas i lådan utan underliggande klack vilket ger ett rent och snyggt montage.

Flutad pipa

Browning X-Bolt Pro Carbon har flutad pipa som är gängad för ljuddämpare från fabrik. Alla metalldelar är Ceracotebehand­lade vilket ger ett gråsvart ytskikt som är reflexfritt. Browning X-Bolt Pro Carbon känns som en trevlig ”nykomling” som är lätt, smidig med mycket bra precision.

Sammanfattning

Smakar det så kostar det. Browning X-Bolt Pro Carbon är inget lågprisvapen men kvalitet kostar. Det man får är ett lätt och smidigt vapen med mycket bra precision och säkerhet. För den som vill ha eller anser sig ha användning av en lätt studsare i en lättare kaliber som 6,5 Creedmoor eller .243 Win kan detta vara ett gott alternativ för smygjägaren.

Browning X-Bolt Pro Carbon

Vikt: 2,75 kg.

Längd: 105 cm.

Piplängd: 53 och 56 cm

Kaliber: .243 Win, .308 Win, .270 Win, .30-06 och 6,5 Creedmoor.

Säkring: Spärrar slutstycke och tändstift.

Trycke: Justerbart trycke.

Magasin: Löstagbart rullmagasin för fyra patroner

Pris: Cirka 24 995 kr

Generalagent: Browning Sverige