Jaktnyheter

Blaser R8 Silence – inbyggd ljuddämpare

Blaser R8 Silence är det senaste i Blasers R8 familj. Vid en första anblick ser den nya skapelsen en smula klumpig ut och ger ett tungt intryck. Skenet bedrar och efter en stund har ögat vant sig och efter besöken på skjutbanan är habegäret i fullt sving.Blaser R8 Silence är den första serietillverkade jaktstudsaren med ljuddämpningen integrerad i pipan. Men smakar det så kostar det.
Blaser R93 och R8, rekrepeterande studsare med pipbytessystem har varit en massiv marknadsframgång. Vår vapengarderob med licensregler har gjort det enkelt att ha flera pipor till sin R93 eller R8 utan att vapengarderoben spricker. Detta har bidragit till framgången. Blaser har expanderat sina marknadsandelar med nya varianter på kolvsidan. Syntet och vacker valnöt, mekanismerna har varit oförändrade. Blasers tumhålsstockar har varit ledande på marknaden. R8 Classic Sporter var möjligen ett undantag i sin klassiska design men den var måhända i första hand avsedd för den Nordamerikanska marknaden. I någon mån har Blasers egna magnumkalibrar bidragit.

Blaser R8 Silence

Blaser har sedan många år samarbetat med Norska A-Tec i fråga om ljuddämpare. Den nya R8 Silence med ljuddämparen integrerad i hela pipans längd är helt en ”In House” produkt från Blaser. Ljuddämparen är skruvad på pipan med gängning vid pipmynningen. Ljuddämparen är elegant och tätt ansluten till pipans bakre del. Passningen är perfekt utförd som sig bör. Diametern på dämparen är 31 mm vilket ger pipan ett matchliknande utseende. Blaser uppger att dämpningen är 28 dB vilket är i paritet med andra ljuddämpare. Blaser har valt en piplängd som ligger på vad våra vapenlagar tillåter. Piplängden är 47 cm. På kontinenten har man en kortare pipa, 42 cm. Blaser R8 Silence har en totallängd på 113 cm och en vikt på 3,5 kilo. En motsvarande R8 Silence i andra delar av Europa är alltså fem centimeter kortare. 113 cm är ändå ett kort vapen om man jämför med ett vapen med en eftermonterad ljuddämpare. I övrigt är R8 Silence en vanlig R8 utan några konstigheter.

Välbalanserad

Blaser R8 är ett genomarbetat vapensystem med stort modellutbud för jakt jorden runt. Ett pipbytessystem som endast kräver en insexnyckel, i de fall där slutstyckshuvudet passar kalibermässigt. Blaser R8 Silence ser tung och lite klumpig ut. Skenet bedrar då vapnet är väldigt välbalanserat med tyngdpunkten mellan händerna. Det blir helt rätt vid anläggning och svingen känns perfekt med höjd och stadga i skyttet mot löpande mål. Blaser R8 Silence skulle fungera utmärkt under drevjakt Vikten är, trots pipans utseende ca 3,5 kilo vilket inte är anmärkningsvärt på något sätt.

Blasers strategier

Blaser har valt att beskriva sina fyra principer för hur vapnen har utvecklats och konstruerats. Noggrannhet, snabbhet, säkerhet, och mångsidighet är nyckelorden presenterat på ett elegant sätt allt i ljuset av tysk noggrannhet.

Noggrannhet

Noggrannhet eller exakthet baseras på en precisionsavtryckare som har strax under kilot som avtryckarvikt. Uttrycket att ”bryta av en glasstav” får ett ansikte vilket naturligtvis bidrar till den precision som kännetecknar vapen från Blaser. Blaser släppte för några år sedan ett utvecklat avtryckarsystem där avtryckarvikten kan ställas ner till nästan riskabel vikt. Blasers kallhamrade pipor och radialflänslåsning ger också sitt bidrag till utmärkt precision. Blasers kvalitetssystem är omfattande i hela processen från ritbord till leveransfärdigt vapen.

Snabbhet

Rakrepeteringsmekanismen ger stor snabbhet i skyttet. Systemet kräver lite övning men sedan sitter det. Rakt bakåt, rakt fram. Lätt att utföra med vapnet vid axeln. Det är kanske här den största fördelen finns. Skytten kan behålla siktbilden under repeteringen vilket ger ett snabbt andraskott.

Säkerhet

Sedan jägarexamen infördes har vapenolyckorna minskat dramatiskt. Säkerheten vid vapenhantering är en grundläggande fråga som inte kan nog betonas. En mekanism som är ospänd i ett vapen som inte är laddat är naturligtvis den säkraste lösningen. Den situationen är lite svår att åstadkomma under jakt då varje rörelse och hantering av vapen genererar ljud som avslöjar jägaren. Blasers R93 och R8 mekanism som endast kräver att en spänntangent förs framåt är ett stort steg på vägen till en ”säkrare” studsare. Mekanismen slackas genom ett enkelt tryck på spänntangenten eller att magasinet tas ur sitt läge vilket slackar mekanismen. Det handlar om att komma ihåg att slacka mekanismen. När magasinet med avtryckare är urtaget är vapnet oanvändbart.

Mångsidighet

Mångsidigheten kommer av den stora floran av kalibrar som gör det möjligt att hitta lösningar på alla jaktliga utmaningar mellan .222 Rem till .500 Jeffery. I dagsläget är inte utbudet för R8 Silence komplett. Har man en exklusiv träkolv kan man komplettera med en oöm syntetkolv. Tyvärr innebär detta en särskild licens.

Lätthanterligt

Blaser R8 Silence är enkel att ta isär som alla R93 och övriga modeller av R8. Två insexskruvar lossas och pipan tas ur sitt läge. Träffläget ändras inte när pipan har varit demonterad vilket kan vara praktiskt om man vill transportera vapnet i en kort koffert. Blasers tillverkningsprocess måsta ha ytterst snäva toleranser då komponenterna passar utan justeringar. Blaser har ett genuint och stabilt rykte om utmärkt precision. Det är flera detaljer som bidrar till detta, kvalitet i piptillverkning, små toleranser och att kikarsiktet sitter i ett skottfast montage på pipan. Jag har vid något tillfälle varit tvungen att justera sadelmontaget vid byte mellan olika pipor. Det har rört sig om marginella justeringar för att vridtangenterna skall löpa smidigt.

Kolvar till R8 Silence

R8 Silence finns för närvarande i två kolvvarianter. En R8 Silence med en rak klassisk kolv. Testvapnet hade en vacker valnötskolv som i vanlig ordning var väl arbetad och ytbehandlad. R8 Silence Success med tumhålskolv är på ingående. Standard Professional är också planerad. Pistolgreppet har en lämplig kurva med nätskärning som tillsammans med panelerna på framstocken ger ett utmärkt grepp. Gummibakkappan är väl inpassad och dämpar rekylen bra och skyddar kolven på ett bra sätt.

Slutstycke

Slutstycket är ett standard R8 slutstycke som löper lätt i lådan på dubbla metallskenor som är kraftigare än på R93. Låsningen sker med en radialflänslåsning som trycks ut i motsvarande urfräsning i pipan. Låsningen är extremt stark och bär jämt vilket är en del av precisionen. Det förekommer ibland notiser om Blaservapen som klickar. I de flesta fall är det Blasers säkerhetssystem som kräver att slutstycket är i sitt främsta läge för att slagstiftet skall kunna slå fram som är orsaken. Med lite kraftiga maner i repeteringen elimineras dessa problem.

Möjligheter

Jag har jämfört med en R8 GRS med matchpipa. Det är nästan så att Silencepipan går i. Det är inte många minuters arbete som krävs för att passa in pipan om den gick att köpa separat. Omvänt skulle det vara möjligt att byta framstock på Silencevapnet och sätta dit en standard framstock och sedan använda vilken standardpipa som helst. Möjligheterna öppnar sig när modultänkandet slår igenom på allvar. I dagslägen är önsketänkandet inte möjligt att realisera. Det blir intressant var priset på lösa pipor kommer att hamna. En kombination med 8*57IS och 6 XC eller 6,5*55 vore intressant. De klenare kalibrarna går bra i samma ljuddämpare som 8 mm.

Utmärkt precision och trevligt skytte

Blaser R8 Silence finns i dag i .308 Win men kan enligt Normark beställas i 8*57 IS, .30-06 och 9,3*62. För den som vill ha magnumkalibrar finns .300 Win Mag och .300 Blaser Mag. Testvapnet var i .308 Win och provades med både Norma, Lapua och Sako ammunition. Precisionen är inget att klaga på. Den tätaste träffbilden sköts med Norma Oryx och var ca 13 mm på 80 meter. Sako helmantel levererade också täta träffbilder. Blaser R8 Silence blir varm. Redan efter fyra-fem skott känns ljuddämparen/pipan väldigt varm. En serie på älgbanan är fyra skott så det bör inte vara några problem. I ärlighetens namn, hur ofta skjuter man mer än fyra fem skott i snabb följd under jakt. Blaser R8 Silence är mycket rolig att skjuta med. Balansen är utmärkt, ljuddämpningen mycket bra och rekylen är nästan obefintlig.

Sammanfattning

Blaser har gjort det igen och presenterar en intressant nyhet. Blaser R8 Silence är kanske inte förstahandsvalet för en hundförare men definitivt ett gott val för den som mest sysslar med vakjakt och drevjakt. Hela idén med integrerad ljuddämpare ger ett kortare vapen än med en dämpare på pipan vilket är bra.

Blaser R8 Silence

Kaliber: .308 Win. .30-06, 8*57IS, 9,3*62, .300 Win Mag. och .300 Blaser Mag

Längd: 113 cm.

Piplängd: Standard 47 cm, magnum 52 cm.

Vikt: 3,5 kg

Magasin: För fyra patroner plus ett i loppet.

Pris: 67 900 kr

Generalagent: Normark Scandinavia