Björnskit ska visa hur många björnar Västerbotten har

1 200 björnskitar har samlats in i den spillningsinventering som under hösten genomförts i Västerbotten. Nu ska avföringen analyseras för att få fram hur stor björnstammen i länet kan vara.

Till våren kommer svaret på hur många björnar Västerbotten kan ha. Foto: Gettyimages

Naturhistoriska riksmuseet skriver i ett pressmeddelande att analyserna kommer att bli klara våren 2020.

Björnspillningen har samlats i av exempelvis jägare, företrädare för samebyar och länsstyrelsens personal.

Forskarna kom i 2014 års inventering fram till att Västerbotten hade 362 björnar. Eftersom det inte går att fastslå siffran exakt presenterade forskarna också björnstammen i ett intervall mellan 310 och 459 björnar.

– Vi är glada över att så många personer har samlat in prover, det är 25 procent fler prover än vid senaste insamlingen 2014. Ju fler prover desto säkrare uppskattning kan vi göra, säger Jessica Åsbrink vid Naturhistoriska riksmuseet i pressmeddelandet.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Debatt: Osäkert om illegal jakt på varg

Att sprida felaktiga eller dåligt underbyggda uppgifter får mycket negativa konsekvenser med urholkat förtroende för myndigheter, rättsväsende och forskningsverksamhet, samtidigt som jakten på förmodade "förövare" leder till rättsövergrepp. Det skriver Gert Ragnarsson om den illegala vargjakten i den här debattartikeln.

Åt trafikdödad kviga – Åtalas för jaktbrott

Efter att ha kört på en kviga rensade den 50-årige föraren och hans kamrater den från vom och glassplitter, och delade på köttet. Men de hade inte jakträtt på platsen och nu åtalas de för jaktbrott, skriver Värmlands Folkblad.

Hårkorset: Kom i form med HI-metoden!

Direkt efter tolvslaget fattas tusentals mer eller mindre välgrundade beslut att börja ”ett nytt liv”. Det finns många metoder att gå ner i vikt och komma i form. Den som vill börja det nya året, som det gamla slutade, kan välja champagnemetoden, medan personer lagda år vegohållet kanske finner ett alternativ i bananmetoden. Rovdjursmetoden påstås vara perfekt för den urbane jägaren. Men Jaktjournalens skribent Kjell Brännström vill slå ett slag för HI-metoden.
ANNONS ▼

Annonser